VET-elkedon_remekeltek_a_Jokai_iskola_diakjai

VET-élkedőn remekeltek a Kós iskola diákjai

A Hegyvidéki Termelői Piacot alapító Termelői.Hu közösség „Vegyél! Egyél! Tegyél!” szlogennel „VET-élkedőt” hirdetett fővárosi és Pest megyei általános iskolásoknak. A városligeti Vajdahunyadvárban rendezett döntőben a Kós Károly iskola 4. b osztálya második helyezést ért el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a főváros legnagyobb termelői piaci kezdeményezése, a Hegyvidéki Termelői Piacot is megalapító Termelői.Hu közösség versenyt hirdetett fővárosi és Pest megyei harmadikos és negyedikes iskolások részére. Ennek célja az volt, hogy a gyerekek játékos formában, élményszerűen ismerjék meg az egészséges táplálkozás, a tudatos vásárlás alapismereteit, a magyar élelmiszereket és termelőiket. A három hónapos vetélkedő során a NÉBIH-szakértők és a termelők rendhagyó környezetismeret-órákat tartottak az iskolákban, a diákok pedig termelői piacokon jártak, vásároltak, kóstoltak, termékekkel ismerkedtek, piaci plakátokat készítettek.
A szeptemberben kezdődő, többfordulós „VET-élkedőre” 37 település 64 osztálya (mintegy 1500 fő) jelentkezett. A Hegyvidékről a Kós Károly iskola két osztálya vett részt a programban: a gyerekek az iskolától pár száz méterre lévő János kórházi piacon vásároltak „VET-tallérjaikkal”, beszélgettek a termelőkkel, megismerték terményeiket, élelmiszereiket.
A városligeti Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett decemberi döntőbe a hét legjobb osztály, köztük a Kós 4. b osztálya jutott be. Feladataik között volt illatminta alapján történő növényfelismerés és Hamupipőke-játék (melynek során időre kellett szétválogatni kukoricát, babot és lencsét), sőt, a szervezők egy mini termelői piacot is kialakítottak, ahol a lecsónak valót szedték össze az iskolások. A diákok mindemellett találkozhattak a dánszentmiklósi Mikulással, akitől almát, marcipánmikulást és színes ceruzát kaptak ajándékba.
A szoros versenyben a Zsabokorszky Andrea osztályfőnök által felkészített városmajoriak második helyezést értek el, így kétnapos dánszentmiklósi élménykirándulást nyertek, ahol szamócaszüret, lovaglás, kastélylátogatás, gyöngyvirágtúra, számháború várja majd őket. Első helyen a kőbányai Bem József iskola végzett, a harmadik pedig az újpalotai Kontyfa iskola lett. A díjakat átadó Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár a helyszínen bejelentette: jövőre országossá válhat a VET-élkedő.

sz.