Barabas_Miklos_emlekhonap2

Barabás Miklós-emlékhónap

Barabás Miklós akvarelljeiről készített nemes másolatokból rendezett kiállítással és előadás-sorozattal tiszteleg a MOM Kulturális Központ a magyar biedermeier festészet kiváló mestere előtt. Az emlékhónap keretében először (február 6-án) Hessky Orsolya művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa mesélt Barabás Miklós itáliai utazásáról. Az egyik legjelentősebb festménycsoport az 1834–1835-ös itáliai tanulmányúton készült akvarellek sorozata, amelyeket Barabás a modern angol akvarellfestészettel megismerkedve, annak hatására készített. A fiatal művész igen hamar megértette és elsajátította az új technikát, tájfelfogást és megközelítési módot.
Veszprémi Nóra, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze február 13-án 18 órától ismerteti Barabás portrérajzainak történetét. A művész a nagyméretű portréi mellett igen sok képmást készített el papírra, akár szinte végleges, rendkívül finoman kivitelezett formában. Emellett akadnak ceruzával felvázolt tanulmányai is.
A harmadik előadást február 20-án 18 órától Bajkay Éva művészettörténész tartja, aki Barabás tájképeit mutatja be, különös figyelmet szentelve a Városmajorhoz fűződő kapcsolatának. A festő városmajori villájából gyakran indult sétára a közeli parkba. Elsősorban a fák szépsége nyűgözte le; korábbi tájakvarelljei mellett a Major fáiról készített grafikái is jelentős sorozatot alkotnak.Barabas_Miklos_emlekhonap1Ugyancsak az emlékhónap eseményeinek része az a helytörténeti séta, amelyet a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szervez. Ezen az érdeklődők megismerhetik a Barabás-villa múltját, jelenét, és sok érdekességet hallhatnak az épület egykori tulajdonosának életéről. A séta február 15-én 10 órakor indul a villa bejáratától.
A programokon való részvétel mindenki számára díjtalan. A Barabás Villában (XII., Városmajor utca 44.) nyílt kiállítás február 23-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között látogatható.

B. A.