Egyeztetés a Normafáról a Városmajori Parkbarátokkal

Személyes megbeszélést folytatott Pokorni Zoltán polgármester a Városmajori Parkbarátok Egyesületének képviselőivel, Unger Zsuzsával és Baranyi Katalinnal, akik megfogalmazták aggályaikat a Normafa rekonstrukciójával kapcsolatban. Kifogásolták, hogy a parlament által tavaly ősszel elfogadott Normafa Park törvény – szerintük – megszüntette a terület Natura 2000-es besorolását, emellett úgy vélték, a jogszabály miatt szembekerül egymással az Alaptörvényben megfogalmazott két cél, a sportolás támogatása, valamint a környezet védelmének biztosítása.
A polgármester arról tájékoztatta az egyesület képviselőit, hogy a törvény nem veszi ki a területet a Natura 2000 besorolás alól. Az Alaptörvényre való hivatkozás kapcsán elmondta, nem ért egyet a „vagy-vagy” értelmezéssel, szerinte bárki sportolhat a természetben oly módon, hogy eközben a természetvédelmi előírásokat is betartja.
Unger Zsuzsa kiemelte, fontos, hogy a Normafa rehabilitációjára fordítható összeget az önkormányzat a természeti károk helyreállítására fordítsa, így például a kerékpárosok és motorosok által lepusztított lejtők, területek rehabilitálására. A polgármester messzemenőkig egyetértett azzal, hogy a természeti károkat helyre kell hozni, de ez önmagában nem elég, emellett olyan feltételeket kell teremteni, amelyekkel megakadályozható a további pusztítás. Példaként említette a downhilles kerékpározás szigorú szabályozását a hegyen, akár kijelölt pálya segítségével, akár a kerékpáros szervezetek részéről javasolt licenc, azaz az egyénileg kiváltható engedélyek bevezetésével.
Az egyesület nehezményezte, hogy a törvény új épületek, például szállodák építését deklarálja. Pokorni Zoltán elmondta, hogy a törvény semmi ilyet nem tartalmaz, a félreértés valószínűleg a törvény indoklásában megfogalmazott idegenforgalmi szempontokból adódhatott. Szabó-Kalmár Éva, az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának vezetője hozzátette: a törvény mindössze azt határozza meg, hogy a kiszolgálóhelyiségeket (például az illemhelyeket, öltözőt) milyen keretek között lehet megvalósítani, hogyan lehet a lepusztult műemlék épületeket rekultiválni. Az önkormányzat egyáltalán nem tervez új épületeket (a Városmajori Parkbarátok által említett szállodák ezen a környéken nem is lennének életképesek), azt azonban fontos tudni, hogy egyes műemlék épületek felújítása, új funkcióval való megtöltése és ezáltal a pusztulástól való megmentése járhat minimális bővítéssel.
Abban találkozott a felek álláspontja, hogy szükség van fejlesztésre, hiszen a jelenlegi állapot nem tartható. A polgármester itt a műemlékek pusztulását, az erdőben parkolást, a szemetelést, a kerékpárosok okozta talajeróziót, a Jánoshegyi út autósok által történő szabálytalan használatát hozta fel példaként. Támogatóan nyilatkozott arról is, hogy a gépkocsiforgalmat csökkenteni kell, míg a közösségi közlekedési eszközök használatát elő kell segíteni. Ez utóbbihoz nagyban hozzájárulhat a fogaskerekű vasút nyomvonalának tervezett meghosszabbítása a Széll Kálmán tér, valamint a Normafa irányában.
A megbeszélésen a hóágyúzás, a síliftek létesítésének kérdése is felvetődött. Pokorni Zoltán elmondta, hogy mint minden más fejlesztési lehetőség, ezek is a környezetvédelmi hatásvizsgálatok és az ezeken alapuló megvalósíthatósági tanulmány eredményeitől függenek, amelyek alapján a helyi népszavazás mondja ki a végső szót. A hóágyúzás esetében nyilvánvalóan az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni.
A tárgyalópartnerek közt nem volt vita arról, hogy a zöldterületeket kell a városba hozni, és nem fordítva, a várost a zöldterületekre. Egyetértettek abban is, miszerint olyan kompromisszumos megoldást kell találni, aminek révén megállítható, illetve visszafordítható a természet károsodása, ezzel együtt pedig a városi emberek számára megadathat az erdőben való mozgás, kikapcsolódás öröme.

k.

Az egyeztetésről részletesebb beszámoló, valamint egyéb hírek a www.normafa.info oldalon olvashatók.