Eszaki_hangulatok

Északi hangulatok

A távoli észak mesés világát varázsolja a Hegyvidékre Vidovics István, akinek képei a polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján láthatók. A fotográfus három évvel ezelőtt ugyanitt már bemutatkozott az ügyeiket intéző kerületiek előtt, akkor a dió virágból terméssé való fejlődését mutatta be.
„Lenyűgöző az északi emberek természet iránti szeretete, és az, ahogy vigyáznak rá. Ezt lépten-nyomon meg lehet tapasztalni. A messzi földrész a szépséget, a tisztaságot sugallja. Ez ragadott magával” – mondta a megnyitón Vidovics István, aki egyszerű digitális fényképezőgéppel örökítette meg észak csodáit. Képei az ezerarcú természet végtelen játékának elkapott pillanatai. Többségük Finnországban készült, de Koppenhága festői tájairól is láthatunk lenyomatokat.
„Alkonyban szálltunk együtt a tavon, idegen ölű, ringató ölű, félelmes ölű, mélyvizű tavon. Régi kínoknak bús köntösében úsztunk a tavon s az éjre vártunk” – írja Ady Endre a Tó nevetett című versében, amelynek sorai a fotográfiák ötletes elnevezései között is felbukkannak. „A feleségem évek óta az alkotótársam, a képek hatására válogatta a címeket a Kalevalából, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Ady Endre, Tóth Árpád műveiből” – mesélte a fotográfus, aki nagyon érdekesnek tartja, hogy a folyosógalérián nem a kiállításlátogatók mennek az alkotóhoz, hanem fordítva: az alkotó megy a kiállításlátogatókhoz.
A skandináv világ szépségeit megörökítő Vidovics István munkáiról Turányi Gábor építész, egyetemi tanár ekképpen fogalmazott: „Fotográfiái ugyanúgy beszélnek architektúráról, mint természeti jelenségről. Képei sok mindenről mesélnek nekünk: fényről és sötétről, kultúráról és ősi erőről, biztonságról és lebegésről, lágyságról és könnyedségről, távoli közelségről.”

BM