Hegyvideki_sakkcsatak

Hegyvidéki sakkcsaták

A Hegyvidéki Diákolimpia egyik legnépszerűbb versenyszáma hagyományosan a sakk. Az idei kiírásban sem volt ez másképp, több mint kétszázötvenen indultak a háromnapos egyéni és csapatbajnokságon.

A hegyvidéki iskolákban nem csupán szakkörökben, délutáni foglalkozásokon, hanem több intézményben tantervi keretek között is elsajátíthatják a diákok a sakk alapjait. A szellemi sportág igen népszerű a XII. kerületben, a több ezer gyereket mozgósító Hegyvidéki Diákolimpia sakkbajnokságára például évek óta annyian jelentkeznek, hogy a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. kénytelen hosszabb, háromnapos versenyt szervezni. Külön fordulóban mérik össze tudásukat az egyéniben induló alsósok, a felsősökkel egy napon asztalhoz ülő középiskolások, valamint a sakkcsapatok.
A létszámra az idén sem lehetett panasz, ezúttal kétszázötvennél is több ifjú indult a versenyen, amelyen a Klebelsberg Állami Intézményfenntartó Központhoz tartozó intézmények mellett a diákolimpia állandó résztvevőjének számító SOTE és ELTE, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, az Osztrák–Magyar Európa Iskola, valamint a Lauder Javne iskola is képviseltette magát. Az utóbbi rendkívül sikeresen, hiszen alsós tanulói a lehetséges négyből három aranyérmet szereztek, ebben a korosztályban rajtuk kívül egyedül az Osztrák–Magyar Európa Iskola tudott egy aranyat hazavinni.
A felsős és középiskolás bajnokságban kiegyenlített küzdelmek zajlottak, a Lauder Javne mellett a Városmajori Gimnázium is három aranymedállal gazdagodott, és egy zugligetis diák is feliratkozott a győztesek közé. Az utolsó napra maradt a csapatok versengése, amely után a Lauder Javne és a Városmajori Gimnázium diákjai lehettek a legboldogabbak: újabb három-három elsőséggel zárták a diákolimpia sakkbajnokságát.

Em.