Információs pont időseknek

Új információs pontot hozott létre az önkormányzat a Szépkorúak a Hegyvidéken címmel elindított projekt keretében. Az ingyenes zöldszámon is elérhető szolgálat a szociális ellátásokról éppúgy részletes tájékoztatást ad, mint arról, milyen szabadidős rendezvények, egészségügyi programok várják az időseket a XII. kerületben.

„Azt, hogy ki mennyire idős, maga dönti el, attól függően, hogyan érzi magát. Tény azonban, hogy a kerületünkben élők egyharmada, közel húszezer ember hatvan év feletti, közülük mintegy ötezren pedig már nyolcvan év felett járnak. Erre büszkék lehetünk, hiszen fővárosi, illetve országos viszonylatban is nálunk az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam. Új szolgáltatásunkkal is ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy szépkorú polgáraink egészségben, biztonságban élhessenek” – ismertette Kovács Lajos az időseket segítő információs pont létrehozásának hátterét. A Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ közreműködésével elinduló szolgálat az alpolgármester szerint arra ad lehetőséget, hogy az idősek könnyebben hozzájuthassanak az aktuális élethelyzetükben fontos ismeretekhez.
Szokoli Erzsébet, a gondozási központ vezetője az új szolgáltatás kapcsán elmondta: az idősek és hozzátartozóik tájékoztatást kérhetnek a többi közt a Hegyvidéken elérhető pénzbeli, természetbeli juttatásokról, az egyéb ellátásokról (soron kívüli nyugdíj, közgyógyellátás stb.), a személyes segítő szolgáltatásokról, továbbá a speciális ápoló, gondozó programokról. Mindezek mellett az ingyenesen igénybe vehető kulturális, sport- és szabadidős rendezvényekről, egészségügyi szűrésekről is felvilágosítást ad az információs pont munkatársa. Az egyszerűbben megválaszolható kérdésekre azonnal válaszolnak, amikor pedig más szolgáltatókkal, intézményekkel is egyeztetni kell, három munkanapon belül ígérnek választ.
„Fontosnak tartjuk, hogy az idősek szabadon, autonóm módon hozhassanak döntést arról, hogyan alakuljon az életük – tette hozzá az intézményvezető. – Ezzel együtt fókuszba szeretnénk helyezni azokat az ellátási formákat, amelyek révén nem intézményekben, bentlakásos módon, hanem otthon, a megszokott környezetben teremthetők meg a minőségi élet feltételei.”

d.

Ingyenesen hívható zöldszám: 06-80-630-102 (munkanapokon 8–18 óra között). E-mail: szepkoruak.hegyvidek@gmail.com. Skype: Szépkorúak.Hegyvidék (munkanapokon 14–15 óra között). Levelezési cím: Hegyvidéki Gondozási Központ – „Szépkorúak”, 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 33/b. Személyes konzultációra előzetes időpont-egyeztetést követően a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központban várják az érdeklődőket.