Korlátozzák a transz-zsírsavakat

Az Európai Unióban Dánia és Ausztria után Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav-mennyiségét. A február 18-án hatályba lépő új rendelet szerint tilos lesz az országban olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelynek összes zsírtartalma 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
Csak a már legyártott élelmiszerek képeznek kivételt: ezek szabadon forgalmazhatók a szavatossági idejük lejártáig, legfeljebb a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig. A korlátozás oka, hogy több kutatás is kimutatta, a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, az elhízással és számos egyéb megbetegedéssel.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát. Nyolcszázhúsz élelmiszert ellenőriztek, ezek egyötödénél, jellemzően a hidrogénezett növényi olajokat tartalmazó termékeknél, a csokoládébevonóval készült édességek, a szaloncukrok és a cukrászsütemények esetében volt magasabb a transzzsírsav-tartalom az eddig csak ajánlásként szereplő 2%-os határértéknél.
Az új jogszabályban megfogalmazott, kötelező érvényű korlátozás azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.