Szemlelodo_varakozas

Szemlélődő várakozás

Spirituális élményt kínálnak Veres József ikonfestő képei, amelyeket az önkormányzat első emeleti folyosógalériáján szemlélhetnek meg az érdeklődők. A február 28-ig nyitva tartó kiállítást Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője nyitotta meg a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola zenekara, Az Ultraszónikus Riffmadár, valamint Tampu Tatiana közreműködésével.
Gilicze Zoltán elmondta: a balassagyarmati nyugalmazott középiskolai tanár nagy utat járt be, mire rátalált az ikonfestészetre, amit autodidakta módon sajátított el. Ezen az úton feltételezhetően az általa végzett börtönpasztoráció is fontos stáció volt. „Az ikon ragyogásával odaadó istenimádathoz segít, hogy túllépjünk a láthatón, és egyesüljünk a láthatatlannal” – idézte a festő szavait az irodavezető, aki hozzátette: a kiállítás különösen aktuális most, hiszen nemrég, február 2-án ünnepeltük a szerzetesek világnapját.
Csach Gábor művészettörténész megnyitóbeszédében az ikonfestészet rendkívül kötött kritériumaiba engedett betekintést, és kiemelte, bizonyos elképzelés szerint aki vét a majd ezer éve fennálló szabályrendszer ellen, az elkárhozik. "Ikonokat nem professzionális festők festettek, ez a tevékenység inkább szerzetesi életmód volt" – mondta.
A kép szigorú liturgikus folyamat eredményeként jött létre, és tisztelete jóval túlmutatott egy világi ábrázolásén. "Ahogy a Scorpions metálballadájának akusztikus feldolgozása – utalt a megnyitót felvezető zenei előadásra Csach Gábor – alkalmas arra, hogy közvetítse az eredeti mű üzenetét, úgy Veres József képei is képesek aktualitást közvetíteni az ezeréves formákon át."
Veres József mindössze tizenöt éve foglalkozik festészettel, s meggyőződése, hogy ez az alkotói tevékenység szorosan kapcsolódik korábbi életéhez és az addig felhalmozott élményanyaghoz. "Az ikont állítólag térden állva kell festeni. Én még sosem festettem térden állva, de a munka előtt mindig imádkoztam ahhoz, akit meg akartam örökíteni" – fogalmazott Veres József a megnyitón, amelyet a Fekete István iskola zenekarának újabb előadása és Tampu Tatiana mágikus erejű csángó Mária-éneke zárt.

JZs