Tamad_az_influenza

Támad az influenza

Európa számos országával ellentétben Magyarországon még nincs járvány, ám folyamatosan növekszik az influenza tüneteivel orvoshoz fordulók száma. A megelőzés érdekében javasolt a napi többszöri kéz- és arcmosás, valamint az immunrendszer megerősítése.

Az utóbbi hetekben számottevően megnőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, a pozitív esetek kilencvennyolc százalékában az A vírust mutatták ki. Egyelőre nincs járvány, az enyhe téli időjárás azonban kedvez a cseppfertőzéssel terjedő vírus elszaporodásának, ezért a betegség elkerülése érdekében minél előbb érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket.
Szakemberek a higiéniás szabályok betartását hangsúlyozzák, ezek közül a legfontosabb a napi többszöri kéz- és arcmosás, esetleg a kézfertőtlenítő kendő használata. Ennek azért van jelentősége, mert a környezetbe jutást követően az influenzavírus akár tíz percig is aktív maradhat, azaz egy kézfogással, vagy a kilincs megérintésével is megfertőződhetünk, illetve továbbadhatjuk a betegséget.
Épp ezért, ha köhögünk, vagy tüsszentünk, a többiek egészségének megvédése érdekében mindig tegyünk a szánk elé zsebkendőt, a vírusok ugyanis több mint három méter távolságra is eljuthatnak. Kerüljük a zárt helyeket, otthon és a munkahelyen is naponta többször szellőztessünk, lehetőleg töltsünk minél hosszabb időt a szabadban. Nem késő az influenzaoltás beadatása sem, ez különösen a kisgyermekeknek, a hatvan évnél idősebbeknek, a várandós nőknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek ajánlott.
Erősítsük meg a téli időszakban legyengülő immunrendszerünket! Fogyasszunk vitaminban gazdag, idényjellegű zöldségeket, valamint gyümölcsöket: a többi mellett céklát, savanyú káposztát, csipkebogyót. Hatásos lehet a C-vitamin és a cink együttes bevitele, a fogyókúrát viszont szüneteltessük, ez ugyanis gyengíti a szervezetet. Amennyiben mégis megbetegszünk, az első tünetek jelentkezésekor – ilyen a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, bágyadtság, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom – azonnal menjünk orvoshoz. Ne próbálkozzunk öngyógyítással, mert az influenzából könnyen kialakulhatnak súlyos szövődmények!

M.