Ujjaeledhet_a_svab_hagyomanyorzes2

Újjáéledhet a sváb hagyományőrzés

A Jókai, valamint a Tamási iskolából szülők és tanárok egy csoportja nemrégiben úgy határozott, hogy új civilszervezetet alapít Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület néven. Céljuk, hogy munkájukkal újra aktív kulturális élete legyen a Hegyvidéken élő német nemzetiségnek.

Dicsőné Helmly Máriának köszönhetően korábban pezsgő közösségi élet jellemezte a hegyvidéki németeket. A nemzetiségi önkormányzat egykori elnöke azonban négy évvel ezelőtt elhunyt, és senki nem tudta vállalni azt az óriási szervezőmunkát, amit ő végzett fáradhatatlanul a kulturális hagyományok megőrzése érdekében. Halála után nem sokkal fel is oszlott a működésképtelenné váló helyi német önkormányzat.
Az elnök asszonynak óriási szerep jutott abban, hogy a Hegyvidéken kiépülhetett a nemzetiségi oktatás rendszer, ami a mai napig jól működik a Normafa Óvodában, a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskolában, valamint a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban. A két iskolából a szülők és tanárok közösségének néhány tagja Hellnerné Nádor Ildikó, Hajnal Gabriella intézményvezetők, valamint Purzsa Gáborné óvodavezető támogatásával nemrégiben úgy határozott: egy civilszervezet létrehozásával megpróbálja szélesebb körben is kiterjeszteni a nemzetiségi tagozatokon már jól bevált hagyományőrzés formáit.Ujjaeledhet_a_svab_hagyomanyorzes1„Azért hozzuk létre a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesületet, hogy legyen egy civil fórum, amelyik kézbe veszi a sváb hagyományok ápolását rendezvények szervezésével, patronálásával, valamint a svábhegyi nemzetiségi gyökerű polgárok mozgósításával, akikkel együttműködve ismét élővé válhatnak a felelevenített tradíciók” – mondta a szervezet egyik alapító tagja, Meskó Gyula, a Tamási Áron iskola igazgatóhelyettese, aki a Tamásiban és a Jókaiban német nyelvű földrajzot tanít a gyerekeknek. Mint hozzátette, alapítótársaival, három jókais szülővel, a budakeszi sváb származású Kövesdiné Martin Nórával, az iskola Hon Alapítványa kuratóriumának nemzetiségi tagjával, a szintén sváb gyökerekkel rendelkező Gajdos-Frank Katalinnal, a budaörsi Jakob Bleyer Nemzetiségi Helytörténeti Gyűjtemény igazgatójával, valamint Gaál Tímeával közösen már megkezdték az egyesület alapításának szervezését és a programok tervezését.
Egyebek közt a tervek között szerepel – a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva – svábfánk-sütés és „batyus bál” is. A nemzetiségi közösség szervezőmunkájához támogatást nyújt a svábhegyi katolikus és református egyházközösség is.
Pünkösdkor a nagy múltú Svábhegyi Búcsú szervezésébe is bekapcsolódnának, továbbá több más budai kerület, a főváros és Budakeszi német nemzetiségi önkormányzataival, más német nemzetiségi szervezetekkel (Pest és Nógrád Megyei Német Iskolaegylet, Magyarországi Katolikus Németek Szent Gellért Egyesülete, ÉMNÖSZ) együttműködve a németek makkosmáriai zarándoklatának szervezésében is részt vennének, 2012 után immár harmadszor.
Az őszi önkormányzati választásokra is készülnek, szeretnék ugyanis, ha az egyesület jelöltjei újra megalakíthatnák a hegyvidéki német önkormányzatot, amelynek támogatásával még inkább elő tudnák segíteni nemzetiségi közösségi programok létrejöttét a kerületben. Az egyesületalapítási és önkormányzati törekvéseket Pokorni Zoltán polgármester is a támogatásáról biztosította.

sz.

 Az egyesületet szervezők e-mail címe: rozmaring12@gmail.com.