Egyuttmukodes_a_Deveny_Alapitvannyal

Együttműködés a Dévény alapítvánnyal

A civil partnerség erősítése a Hegyvidéken címmel közel húszmillió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében. A program első lépéseként a mozgássérülések gyógyításában rendkívüli eredményeket felmutató Dévény Anna Alapítvánnyal alakít ki a kerület az eddiginél szorosabb kapcsolatot.

Megkezdődött a „civil partnerség erősítése” a kerületben, a program nyitányaként szakmai fórumot tartott az önkormányzat a MOM Kulturális Központban. Kovács Lajos alpolgármester azzal vezette fel a rendezvényt, hogy a rendszerváltás óta eltelt huszonnégy évben országosan több mint hatvanezer civilszervezet jött létre, s ezek közül legalább hatezer egészségügyi és szociális területtel foglalkozik, egynegyedük Budapesten végzi tevékenységét. Ehhez képest kevés az önkormányzat által ismert mintegy kéttucatnyi hegyvidéki szervezet, amellyel szakmai ügyekben együtt tudnak dolgozni, az alpolgármester szerint tehát szükség van arra, hogy megerősítsék a civil kapcsolatok hálózatát.
A helyi civilszervezek működését elősegítendő, a fórumon a forrásteremtés lehetőségeiről tartott előadást Fáy Ramóna, a Civil Információs Centrum munkatársa, míg a központ programvezetője, Mráz-Horváth Edina arról beszélt, hogy az egyesületek, alapítványok számára ingyenesen biztosítanak szakmai tanácsadást. Mostanában a legnépszerűbbek a jogi, a pénzügyi, valamint a pályázatírási témájú fórumok, de más területeken is tudják segíteni a civilek tevékenységét. (További információk: http://szazadveg.hu/foundation/civil.)
A rendezvény második részében Dévény Anna mutatta be alapítványát, valamint az általa kidolgozott, az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztett speciális manuális terápia- és gimnasztikamódszert, amivel kiemelkedő eredményeket értek el a szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvedő csecsemőknél és a mozgássérülések számtalan területén. „Módszerem, amely mára rendszerré állt össze, az elmúlt harmincnyolc év tapasztalatán alapul” – mondta el az érdeklődőknek a Prima Primissima-díjas gyógytornász és művészitorna-szakedző.
Dévény Anna kiemelte, hogy ha a szülési oxigénhiányos károsodás miatt sérült babáknál öt hónapos korukig megkezdik a fejlesztést, jó eséllyel teljes gyógyulást lehet elérni – korai fejlesztéssel százból nyolcvan gyermek mozgása teljesen helyreállítható. A módszert nemcsak csecsemőknél, hanem nagyobb gyerekeknél is alkalmazzák, akik valamilyen módon mozgásukban akadályozottak. A gyógyítás mellett ugyanakkor fejlesztenek is az alapítvány gyógytornászai: az egészséges gyerekeknek és felnőtteknek esztétikus testképző foglalkozásokat, míg a profi táncosoknak analitikus táncgimnasztika-órákat tartanak.
A Széll Kálmán téri központú Dévény Anna Alapítvány tevékenységét az önkormányzat közreműködésével az idén széles körben megismerhetik a gyermekekkel foglalkozó kerületi szakemberek. A következő hónapokban a védőnők, a bölcsődei és óvodai dolgozók, a házi gyermekellátásban részt vevők, a Szent János Kórház szülészetének, valamint csecsemő- és gyermekosztályának munkatársai, továbbá az iskolák fejlesztő pedagógusai számára szerveznek előadásokat, összesen nyolc alkalommal. Ezeket követően, a tervek szerint szeptemberben, egy záró rendezvényen összegzik az előadás-sorozat tapasztalatait.

k.