Ujabb_egyeztetesek_a_Normafarol

Iskolák, sportolók, mozgássérültek a Normafa rehabilitációjáról

A Zugligeti és a Jókai iskola igazgatói, a Magyar Szabadidősport Szövetség vezetősége, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének akadálymentesítéssel foglalkozó szakértője tettek látogatást az elmúlt napokban a polgármesternél, hogy elmondják véleményüket arról: hogyan javítanák a Normafa és környékének használhatóságát, milyen lépéseket tartanának szükségesnek a meglévő problémák kezelésére.

A Fácános helyzete volt az egyik fő téma azon a megbeszélésen, amelyen Pokorni Zoltán polgármester, Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és főépítészi irodájának vezetője, valamint dr. Bernyák Adrienn, a Zugligeti Általános Iskola igazgatója vett részt. Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy a Fácános rendbetétele – más, leromlott állapotú, funkció nélküli műemlék épületek tervezett megújításával együtt – a terület rehabilitációjának egyik fontos eleme lenne.
A volt Fácán vendéglő életre keltése a polgármester szerint a Zugligeti iskola számára is új lehetőségeket teremtene. Az iskolaigazgató kiemelte: a kiscsoportos nyelvoktatás miatt helyhiányuk van, ezért nagy segítség lenne számukra, ha kisebb termeket használhatnának a felújítandó Fácános épületében. A találkozón Szabó-Kalmár Éva elmondta: a jelenlegi elképzelések szerint egy levegős, ligetes parkolót alakítanának ki a Fácános területén azzal a céllal, hogy csökkentsék a zsúfoltságot a Normafánál, megoldva ezzel egyúttal az iskola parkolási gondjait is; az új parkoló mérete azonban még nyitott kérdés.
A sípálya, illetve sífelvonó létrehozását érintő kérdések kapcsán a polgármester arról tájékoztatta az igazgatót: nagyon sok szempontot kell figyelembe venniük, ám a Natura 2000-es vizsgálatok és az ezt kiegészítő további környezeti hatásvizsgálatok eredményétől függ, hogy egyáltalán mi valósítható meg a területen. Az önkormányzat nem támogatja, hogy versenypálya épüljön a Normafánál, célja egyértelműen a szabadidősport segítése. A találkozón elhangzott: az iskolával történő egyeztetések következő lépéseként hamarosan az intézményben működő Zugligeti Diáksport Egyesülettel folytatnak megbeszélést.

*

A polgármester a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola vezetőségével is egyeztetett a napokban. Hellnerné Nádor Ildikó igazgató elmondta, hogy az iskola alapvetően egyedi szabadidős programokat, például kirándulásokat, délutáni foglalkozásokat, focit és Föld-napi rendezvényeket szokott szervezni a Normafánál.
Szeretnék azonban rendszeresebben, például a mindennapos testnevelés keretei között használni a gyönyörű természeti környezetet. Jó lenne, ha a területre olyan sporteszközöket helyeznének ki, mint amilyeneket nemrég a Városmajorban adtak át a park felújítása során; emellett egy futópálya kijelölésére és tornapálya kialakítására is javaslatot tettek. Szükségesnek tartják, hogy csomagmegőrző, illemhely és öltözőhelyiség is legyen a Normafánál. Támogatják az önkormányzatnak azt a célkitűzését, hogy szűnjenek meg a jelenlegi, balesetveszélyes állapotok, azaz különítsék el a kerékpárosokat és gyalogosokat, valamint a síelőket és szánkósokat.
A beszélgetésen a kutyasétáltatás szabályozásának kérdése is felmerült. A tárgyalópartnerek osztották azt az álláspontot, hogy kulturált, szabályozott körülmények között a kutyáknak is biztosítani kell az aktív mozgás lehetőségét, mindezt persze úgy, hogy az állatok ne zavarják a kirándulni, pihenni vágyókat. A játszóterek felújítása, átalakítása kapcsán Pokorni Zoltán kiemelte: nagyban számítanak az iskolák véleményére.

*

A Magyar Szabadidősport Szövetség részéről Czene Attila elnök és Salga Péter főtitkár tett látogatást a polgármesternél. A szervezet képviselői egyetértettek abban, hogy javítani kell a Normafa jelenlegi állapotán, és örömmel fogadták, hogy hosszú évek után végre elkezdődhet valamiféle fejlesztés. Czene Attila úgy vélte, a terület négy évszakos kihasználására kell törekedni; erre példaként a sétálást, családi kirándulásokat, gyaloglást, nordic walkingot, futást, kerékpározást, lovaglást, valamint a téli sportok közül a síelést, szánkózást hozta fel. A szövetség jelenleg is szervez nordic walking-edzéseket a Normafához, illetve az Aktív Hegyvidék program keretében e sportág űzéséhez biztosítja az edzőket.
A sportszövetség vezetése kritikus pontnak ítéli a közlekedést, ezen belül is a parkolási gondokat, a sok autó jelenlétét. Szerintük ezt korlátozni, rendezni kellene a közösségi közlekedés fejlesztésével együtt.
A polgármester elmondta, hogy erre vannak elképzelések, idetartozik a fogaskerekű vasút vonalának meghosszabbítása, a Libegő korszerűsítése, továbbá a környezetkímélő autóbuszok sűrűbb közlekedtetése. Ötletként felmerült, hogy a Normafa és a Libegő felső végállomása között környezetbarát omnibusz, azaz ló vontatta kocsi járjon, hogy megkönnyítsék a mozgássérültek, idősek közlekedését.
A szervezet képviselői egy gyermekmegőrző-gyermekjátszó kialakítását ajánlották, ahol a kocogó, sportoló szülők egy-két órára biztonságban tudhatnák gyermekeiket. Megemlítették, hogy a terület kiváló lehetőséget kínál a lovagláshoz, ehhez azonban meg kellene oldani, hogy a lovasok elkülönített útvonalakon mozoghassanak. Szó esett arról is, hogy javításra szorul a környék közbiztonsága, a szövetség szerint ezért valamiféle felügyelet, parkőrség felállítására lenne szükség.

*

Fontos, hogy a Normafa rehabilitációja során a fogyatékkal élők igényeit is figyelembe vegyék – erről Hortobágyi Éva, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés és Információs Központjának munkatársa beszélt a polgármesterrel folytatott legutóbbi egyeztetésen. A szakember hangsúlyozta: amennyiben a meglévő szolgáltató épületeket vagy a jelenleg pusztuló műemlék épületeket felújítják, új funkciókkal látják el, olyan átalakításokra van szükség, amelyek nemcsak a mozgássérült vendégek fogadását, hanem a fogyatékkal élők alkalmazását is lehetővé teszik. A korszerű, akadálymentes játszóterek megvalósításához kiváló külföldi példák adhatnak ötleteket, s mint elhangzott, érdemes lenne elgondolkodni egy akadálymentes tanösvény és erdei tornapálya kialakításán is.
Hortobágyi Éva javasolta, hogy a Normafánál lehessen kölcsönözni elektromos kerekes széket, ezzel ugyanis a mozgássérültek könnyebben eljuthatnának például az Erzsébet-kilátóhoz. Mivel a kilátó akadálymentesítése nem igazán megoldható, az építményen egy mozgatható webkamerát helyezhetnének el, amit a kilátó melletti kis épületből lehetne irányítani. Így az is élvezhetné a csodálatos panorámát, aki nem tudja leküzdeni a meredek lépcsősort. Az egyesület munkatársa kitért arra is, fontos lenne a közösségi közlekedés oly módon történő javítása, hogy minél több alacsony padlós jármű közlekedjen a Hegyvidéken.
Az információs központ felajánlotta segítségét a fejlesztések előkészítéséhez. Szerintük elengedhetetlen a szakemberek bevonása a megfelelő módon történő akadálymentesítés érdekében. Pokorni Zoltán polgármester örömmel fogadta az együttműködés lehetőségét, és hangsúlyozta: ha a környezeti hatásvizsgálatok alapján megkezdődik a tervezés, számít a központ segítségére.

kd.

Az egyeztetésekről részletesebb beszámolók, valamint további hírek a www.normafa.info oldalon olvashatók.