Jung_talente_vers_es_prozamondasban1

Junge talente vers- és prózamondásban

A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola adott otthont az idei német nyelvű vers- és prózamondó verseny budapesti döntőjének. A legjobbak magas színvonalú, élvezetes produkciókban mutatták be a német nyelv szépségeit.

Az idén 260 fiatal tehetség, azaz junge talente mérte össze tudását a Fővárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat által minden évben megrendezett német nyelvű vers- és prózamondó verseny budapesti döntőjében, a Diana utcai Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolában. A versenyzők nem mindennapi nyelvtudásának és előadói készségének köszönhetően a nézőnek olyan érzése volt, mintha egy napra a Hegyvidékre varázsolták volna Németországot.
A folyosón izgatott gyerekek tartottak főpróbát a verseny előtt. Így volt ezzel a jókais Gábriel Ádám is, aki egy történelmi témájú, humorral megspékelt verset szorongatott a kezében. „Nem nyerni, szerepelni jöttem. Nagyon szeretem a német nyelvet! Nyolcadik után, remélem, sikerül letennem a nyelvvizsgát” – mondta.
Míg az emeleten ünneplőbe öltözött szavalók és prózamondók versengtek, addig a földszinti, színházzá váló tornateremben kis jeleneteket láthattunk. A megannyi izgalmas és színvonalas produkció sorában a jókais diákoké volt a legmegindítóbb, nem is az előadás témája, hanem annak háttértörténete miatt. Ebben a kategóriában ugyanis – a versenyszabályzat előírása szerint – maximum tizenkét fő léphetett színpadra. A hegyvidéki osztály tagjai azonban annyira összetartanak, hogy úgy döntöttek, ha már mindnyájan nem szállhatnak harcba a legjobbnak járó címért, akkor inkább kimaradnak a megméretésből: Holle anyó című darabjukkal versenyen kívül kedveskedtek a publikumnak.Jung_talente_vers_es_prozamondasban2„Nagy érdeklődés övezte az eseményt. A gyerekek közül sokan feláldozták a szombat délelőttjüket, hogy segíthessenek a szervezésben, a lebonyolításban. Versenyző diákjaink lelkesen készültek, ők már két fordulón túljutottak” – avatott be minket Vojnitsné Steinbach Katalin nemzetiségi tagozatvezető.
A szakmai zsűrinek egyik kategóriában sem volt könnyű dolga. A kiejtés és az előadásmód alapján választották ki azokat, akik továbbjutottak az országos döntőbe. Az erős mezőnyben a jókais Pokol Sára prózában harmadik helyezést ért el.
„Jól felkészült, rutinos versenyzők mérték össze tudásukat. Nagyon figyeltünk arra, hogy tanácsokat adjunk a gyerekeknek. Ezeket érdeklődéssel hallgatták, átgondolták. Óriási dolog, hogy idegen nyelven ilyen szép produkciókat hallhattunk. Látszott, hogy értették a humoros szövegeket, saját ötletekkel tarkították az előadásokat” – összegzett Bárkányi Judit, a Fővárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a verseny zsűritagja, aki azt is elárulta, hogy a hagyománnyá váló rendezvény immáron célba ért, hiszen a diákok nemcsak az iskolapadban, hanem különleges környezetben, szituációkban is gyakorolhatják a nyelvet. „Ezért már megérte!” – tette hozzá mosolyogva.

B. M.