Olvasni_jo1

Olvasni jó!

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet itthon második alkalommal szervezte meg a nemzetközi könyvajándék napot. A felhíváshoz az idén először csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat, amely mesekönyvekkel lepte meg a kerületi óvodásokat. Móra Ferenc Sündisznócska lovagol című mesegyűjteményét Fonti Krisztina alpolgármester a Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában adta át.

Az először tavaly meghirdetett nemzetközi könyvajándék nap a több országban már évek óta nagy sikerrel zajló Adj egy könyvet! elnevezésű program továbbgondolása. Célja, hogy minél több gyermek jusson új vagy használt, de jó állapotú könyvekhez, és kapjon kedvet az olvasáshoz, ismerkedjen meg az irodalom értékeivel.
A kezdeményezést itthon elsőként felkaroló Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza magazin az idén is arra kérte a felnőtteket: ajándékozzanak irodalmi kiadványokat a gyerekeknek, ha tehetik, olvassanak fel nekik, és mondják el, miről szól ez a nap. A felhívásra szép számban jelentkeztek iskolák, könyvtárak, önkormányzatok és civilszervezetek. Köztük volt a Hegyvidéki Önkormányzat, amely a kerületi óvodásokat lepte meg mesekönyvekkel. Az ajándékokat – Móra Ferenc Sündisznócska lovagol című kötetének példányait – Fonti Krisztina a Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában adta át az intézményvezetőknek.
Mint az alpolgármester elmondta, a nemzetközi könyvajándék nap elsődleges célja az olvasás népszerűsítése, valamint az, hogy a gyerekek minél több mesét halljanak. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a könyv és az irodalom szépségeit megtapasztalva sok év múlva olvasó felnőttekké váljanak. A Hegyvidéki Önkormányzat egyetért ezekkel a törekvésekkel, ezért csatlakozott a kezdeményezéshez – hangsúlyozta Fonti Krisztina, hozzátéve, hogy a tervek szerint ezentúl a könyvajándék napon minden évben újabb kötetekkel gazdagodnak a tizenkettedik kerületi óvodák.Olvasni_jo2A rendezvényen az Őzike tagóvoda Pillangó kiscsoportosai kedvenc meséiket elevenítették fel, majd az Őzike csoportba járó nagyobbak Iszkra Ferenc Lámpagyújtogató című könyvéből, közelebbről a János-hegyi kilátóban lakó Lámpagyújtogató és emberi tulajdonságokkal felruházott erdei állatbarátai fordulatos kalandjaiból adtak elő részleteket. Abból a kötetből, amelyet a hagyományos kerületi környezeti találkozón éppen az önkormányzattól kaptak a gyerekek.
Erre utalt Purzsa Gáborné óvodavezető, aki elmondta, hogy az önkormányzat év közben rendszeresen ad mesekönyveket az óvodáknak, ezzel is hozzájárulva a nyelvhez való kötődés minél gyorsabb kialakításához. Ezt szolgálja a könyvtárba járás is, melynek során a gyerekek megtanulják a könyv használatát, majd elkészítik saját „míves könyvüket”, amelyben kedvenc történeteiket rajzok segítségével mesélik el – sorolta a nevelőmunka részleteit az óvodavezető, aki kiemelte, hogy a nemzetközi könyvajándék nap egy újabb lehetőség a mese és az olvasás népszerűsítésére.

(-ály)