Vege_a_tumultusnak_a_hegyvideki_ovodakban1

Vége a tumultusnak a hegyvidéki óvodákban

Nagy érdeklődés övezte Jókai Klubban rendezett idei Óvodakóstolgatót: a rendezvényen az óvodaérett gyerekek szülei mindent megtudhattak a jelentkezés feltételeiről. Az elmúlt évek visszaéléseinek megakadályozása érdekében az önkormányzat szigorú intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a kerület minden jogosultja férőhelyhez jusson a hegyvidéki óvodákban.

„Annak ellenére, hogy öregedő kerület a miénk – a hatvanezer lakosnak nagyjából az egyharmada nyugdíjas korú –, az elmúlt években azt vettük észre, hogy az óvodába beíratni kívánt gyerekek száma furcsa módon mégis egyre nő. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy túl jók, illetve túl jó helyen vannak az óvodáink” – mondta Pokorni Zoltán polgármester az idei Óvodakóstolgatóra összegyűlt szülőknek és szakembereknek.
Mint elhangzott, a hegyvidéki polgárok gyerekei sok esetben azért szorultak ki az óvodákból, mert gyakorlattá vált, hogy a felvétel kedvéért egész családok jelentkeztek át XII. kerületi lakásokba, így előfordult, hogy egy lakásba négy-öt család is be volt jelentve, sőt akadt, aki hirdetést adott fel, amelyben ötvenezer forint ellenében ajánlotta fel Lejtő úti otthonát hasonló célra.
Pokorni Zoltán jó tanácsokat is adott az önkormányzat rendezvényén megjelenő édesanyáknak. Felhívta figyelmüket a szabad mesemondás gyermekagyra gyakorolt jótékony hatására, valamint arra is, hogy a szülők hogyan könnyíthetik a kicsik beilleszkedését. Azt javasolta például, hogy ne engedjenek a délutáni pihenőből, amely az óvodában kötelező lesz.
Fonti Krisztina alpolgármester az említett visszaélések kiszűrésére hozott új szabályokba avatta be a hallgatóságot. „Mostantól ha egy lakásban több család van bejelentve, egyikőjük gyermeke sem nyerhet felvételt a kerület óvodáiba. A szülőknek ezentúl a jelentkezéskor nyilatkozatot kell aláírniuk, amelyben igazolják gyermekeik jogosultságát az óvodai felvételre” – mondta.
Kitért arra is, hogy az elmúlt évben több százzal nőtt a férőhelyek száma, amelyekből most összesen 1590 van, s ez biztosan elegendő a jogosultak részére. „A köznevelési törvény szigorodása feljogosít minket arra, hogy ellenőrizzük a szülő lakcímkártyáján, három hónapon belül jelentkezett-e be a kerületbe, illetve hogy a család életvitelszerűen is itt lakik-e. Amennyiben kétely merülne fel, úgy az óvoda kérheti a védőnői ellátás igazolását, ha pedig ilyet nem tudnak benyújtani a szülők, családlátogatásra is kivonulhatnak az óvónők” – folytatta az alpolgármester, aki arra kérte a hegyvidéki embereket, fogadják jó szívvel a szigorításokat, hiszen ezeket az ő érdekükben léptették érvénybe.
Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője felhívta a figyelmet: a jelentkezésig hátralévő három hónapban minden óvoda nyílt napot rendez, amelyen bárki megismerkedhet az adott intézmény működésével és az óvónőkkel.
„Május ötödike és kilencedike között azok jelentkezését várjuk, akiknek gyermeke szeptember harmincadikáig betölti a harmadik életévét, a többieket év közben lehetőségünk lesz elhelyezni – magyarázta Gilicze Zoltán, aki utalt arra, fontos, hogy a választott óvoda és a család értékrendje megegyezzen egymással. – Igyekszünk a vágyott óvodákban elhelyezni a gyerekeket, de ezt nem tudjuk garantálni. A fellebbezésre természetesen lehetőség van, ezt az adott óvodához kell benyújtani, és az önkormányzat bírálja el. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a négyzetméterek figyelembevételével egy kicsit emeljünk a létszámon, de a gyermekek érdeke, hogy ne kerüljenek túl sokan egy csoportba.”
Az irodavezető azt is megemlítette, hogy három éve a kerület minden óvodájában tudnak megfelelő ellátást biztosítani a táplálékallergiások számára.Vege_a_tumultusnak_a_hegyvideki_ovodakban2Dr. Vári Zsuzsa, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének igazgatója felhívta a szülők figyelmét, hogy az óvodába jelentkező gyerekek szociális érettségéhez hozzátartozik az érthető beszéd és a kapcsolatteremtésre való felkészültség. Utalt arra, hogy a túlságosan zárkózott gyerek esetében érdemes a szakszolgálat munkatársainak útmutatását kérni. Kiemelte a tekintély tiszteletének fontosságát, a pszichés érettség bizonyos jeleinek meglétét: a képességet az anya hiányának elfogadására, illetve az önállóságot az étkezés, az öltözködés és a szobatisztaság terén.
Az Óvodakóstolgatón a szülőknek lehetőségük nyílt arra, hogy elbeszélgessenek a kerületi óvodák vezetőivel, óvónőivel. A kilenc önkormányzati és a Hegyvidéken működő tizenkilenc alapítványi óvodából a rendezvényen megjelenő intézmények munkatársai készséggel válaszoltak a kérdésekre, de az érintettek tájékozódását segíti az Óvodások leszünk című kiadvány is, amely tartalmazza a jelentkezéshez szükséges űrlapokat.

Juhász Zsófia