Dijaztak_a_betlehem_epitoket3

Díjazták a betlehemépítőket

A régi és új betlehemépítők változatos kompozíciókkal, technikai megoldásokkal idézték fel a bibliai történetet az ötödik alkalommal megrendezett pályázaton. A legkülönlegesebb munkák alkotói a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen vehették át díjaikat.

„A világ legismertebb történetét meséljük el a betlehemekkel gyermekeinknek és magunknak. A közös munka során azonban szeretetet és kapcsolatokat is létrehozunk, ami legalább annyira fontos, mint a betlehemi történet újból és újból való felidézése” – jelentette ki a kerület polgármestere az „Építsünk közösen betlehemet!” címmel meghirdetett program záróeseményén. Pokorni Zoltán elmondta: az alkotómunkával együtt töltött idő meghitt pillanatai azok, amelyek miatt ötödik alkalommal is kedvet éreztek a hegyvidéki közösségek, hogy belefogjanak újabb betlehemek építésébe.Dijaztak_a_betlehem_epitoket1Fonti Krisztina alpolgármester, a zsűri tagja köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években közel 130 betlehemet építettek a kerületi közösségek – a korábban felállított alkotások egy részéből jubileumi kiállítást rendeztek a Sirály sétányon. Ezúttal húsz új mű került ki az utcákra a családi, baráti csapatok, óvodai, iskolai, intézményi és egyházi közösségek jóvoltából. Alkotásaik, ahogy az alpolgármester fogalmazott, ötletesek, szépek és vidámak; a zsűri tagjainak is sok örömet okozott a betlehemek megtekintése.Dijaztak_a_betlehem_epitoket2Pokorni Zoltán és Fonti Krisztina a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen díjakat adott át a legkülönlegesebb betlehemeket készítőknek. A gyermekek kategóriájában elismerést érdemelt ki az ELTE Gyakorló, valamint a Németvölgyi Általános Iskola csapata, míg a felnőttek között a Kő Papír Olló Kreatív Labor tagjai és a MOM Kulturális Központ munkatársai részesültek jutalomban. A „vegyes” – gyermek és felnőtt – csapatok esetében a Flóra-Terézia Angyalkákat és a Betlehem Manufaktúrát emelte ki a zsűri.Dijaztak_a_betlehem_epitoket4Különdíjat három kategóriában osztottak: közösségépítésért a Kulturális Szalon, a korszerű, 21. századi technikák alkalmazásáért a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség, az ökológiai szempontokat szem előtt tartó, környezetbarát munkáért pedig a Zölderdő Óvoda nevelőtestülete kapott jutalmat. Egyébként mindenkinek járt emléklap, aki részt vett az önkormányzat által meghirdetett pályázaton, illetve bemutatták korábbi alkotását a jubileumi kiállításon.
Az emléklapok mellett egy DVD-t is átvehettek a készítők. Ezen a Hegyvidék Televízió riportja látható arról, hogyan zajlott karácsony előtt a betlehemépítés. Külön elismerésben részesült két kerületi alkotó, dr. Drén Csabáné babaházkészítő és Orient Enikő textilművész, amiért sikerrel szerepeltek a huszadik országos betlehemi jászol-pályázat kiállításán.Dijaztak_a_betlehem_epitoket5

sz.