Kos_Karoly-dijas_a_Minerva

Kós Károly-díjas a Minerva

Kós Károly-díjat kapott a Minerva Térinformatikai Rendszer, amit a CompArt Stúdió Kft. szakemberei fejlesztettek a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából. A részletes adatbázis rendszeres aktualizálásának köszönhetően a szakemberek és az önkormányzat munkatársai ma már pontosan nyomon tudják követni az épületeket és környezetüket érintő változásokat.

Kós Károly születésének 130. évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között felavatták az erdélyi születésű magyar építész hegyvidéki emlékművét. A jubileumi évfordulón ugyanakkor egy másik említésre méltó esemény is történt: a belügyminiszter elismeréseként két Hegyvidékhez kötődő szakembergárda, a kerület térinformatikai rendszerét fejlesztő CompArt Stúdió Kft. építész és számítógépes szakembereinek csapata, valamint a Budát is keresztülszelő Magyar Zarándokút megálmodói, egy építészekből álló lelkes közösség vehette át a 2013-as Kós Károly-díjat. A szakmai kitüntetést a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményeket elérő személyeknek, közösségeknek ítélik oda minden esztendőben.
A díjazott CompArt Stúdió ügyvezető igazgatója, Buda Miklós elmondta, a hegyvidéki főépítészi iroda jelölte cégét a díjra, de több más önkormányzat is csatlakozott ajánlóként, ugyanis a III., a VIII. és a XVII. kerületben, valamint Esztergomban is az itteni mintára alakították ki a Minerva névre hallgató térinformatikai rendszer helyi változatait. A Hegyvidéken 2003-ban kezdték el a polgármesteri hivatal megbízásából a térkép alapú digitális adatbázis létrehozását azzal a céllal, hogy az ügyintézés során az egyes ingatlanokra vonatkozó, különböző típusú adatokat ne az irattárakban kelljen külön-külön megkeresni, hanem számítógépen, mindössze egy cím megadásával egyszerre lehessen megjeleníteni ezeket.
Az adatok között archív dokumentumok is megtalálhatók, amelyeket több forrásból gyűjtöttek össze a rendszer elindításakor: az önkormányzat adattárában, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben, a Fővárosi Tervtárban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvár képeslaptárában, továbbá egy pincében tárolt, pusztulófélben lévő egykori IKV-raktárban fellelt irattárat digitalizáltak. Sőt, hogy minél inkább teljes legyen az archívum, a Hegyvidéken élőket néhány évvel ezelőtt arra kérték, töltsenek fel minél több régi fényképet a hegyvidek.hu címről elérhető térképre.
Szabó-Kalmár Éva, az önkormányzat főépítészi irodájának vezetője arra emlékeztetett, hogy korábban még több száz, kisebb területegységekre vonatkozó rendezési terve volt a kerületnek, ezeket később tették egységessé. A fővárosban az elsők között készült el az egész kerületet lefedő egységes rendezési terv az ehhez kapcsolódó ortofotókkal, azaz függőleges irányú, mérhető légi felvételekkel együtt, amelyek a térinformatikai rendszer alapját képezték. A kerületi igényeknek megfelelően kifejlesztett Minerva az évek során kibővült a többi között a közműnyilvántartással, a földhivatali alaptérképpel, valamint a négyirányú légi fotókkal, így az épülethomlokzatok látványát minden oldalról sikerült dokumentálni.
A rendszer adatbázisát időről időre aktualizálják, például a négyirányú légi fotózás eredményeképpen rendszeresen kiderül, mi az a változás, ami előre bejelentett módon történt, s melyek a szabálytalan beavatkozások. A frissítések mellett fejlesztések is zajlanak. A megvalósításra váró tervek között szerepel, hogy a kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatban ne kelljen egy-egy területre vonatkozóan kibogarászni az előírásokat, hanem a kiválasztott ingatlanokról egyetlen gombnyomással megismerhetők legyenek az érvényes szabályok.
Ugyancsak tervezik, hogy az önkormányzat vagyonkataszteri adatbázisát összehangolják a Minervával. Emellett a két évvel ezelőtt elkezdett, a kerületi parkokat, fasorokat érintő fakataszteri felmérés adatait is szeretnék integrálni a rendszerbe.

k.

A CompArt Stúdió Kft. mellett Kós Károly-díjat kapott a Magyar Zarándokút építészcsoportja is, amelynek tevékenységéről következő számunkban olvashatnak.