Kozmeghallgatast_tartott_az_Onkormanyzat

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Főként közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket intéztek a polgármesterhez és a képviselő-testülethez a szokásos éves közmeghallgatáson megjelent hegyvidékiek. Számos más témában is elhangzottak javaslatok, észrevételek a lakók részéről.

Az elmúlt egy év legfontosabb feladatainak ismertetésével indította az önkormányzat képviselő-testületének közmeghallgatását a kerület polgármestere a Virányosi Közösségi Házban. Pokorni Zoltán elmondta: a közigazgatási rendszer átalakítása során számos hatósági jogkör, amely nem függ össze szorosan az önigazgatással, az önkormányzatoktól visszakerült az államhoz.
A korábban a polgármesteri hivatalban működő hegyvidéki okmányiroda átköltözött a Széll Kálmán térre, míg az ősszel megnyílt az ország első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablaka a Hegyvidék Központban. A Széll Kálmán téri okmányiroda a kedvező elhelyezkedése miatt rendkívül nagy forgalmat bonyolít le, ezért a helyiséget – amelynek az önkormányzat a tulajdonosa – szeretnék kibővíteni a felette lévő ingatlanok megvásárlásával.
Nagy átalakítás zajlott az oktatás területén is: az iskolák irányítása állami feladat lett, az épületek fenntartásáról változatlanul az önkormányzat gondoskodik. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, úgy gondolják, a kerületnek továbbra is szerepe van az oktatásban, ezért arra törekednek, hogy bővíthessék az iskolán kívüli szolgáltatások körét.
A polgármester arról is beszélt, hogy a kerület jogot kapott mintegy 350 hektár erdőterület kezelésére. A Normafa tervezett rehabilitációja kapcsán jelenleg is zajló Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslésekkel kapcsolatban Musicz László, a vizsgálatokat végző csoport vezetője kiemelte, munkájuk célja, hogy megfogalmazzák, egy-egy területegységen belül mit lehet megvalósítani az elképzelésekből viszonylag kis beavatkozással, és mi az, amitől tartózkodni kell, vagy el kell vetni természetvédelmi szempontok miatt.Kozmeghallgatast_tartott_az_Onkormanyzat1A közmeghallgatáson megjelent érdeklődők közül elsőként az Irhás árok fejlesztéséért küzdő lakossági csoport vezetője, Hölzel Gábor kért szót, és köszönetet mondott az önkormányzatnak az elmúlt hat év munkájáért, mindenekelőtt az elkészült járdáért és az új játszótérért. Egy úr azt panaszolta el, hogy megbüntették a feleségét, mert leesett a gépkocsijuk szélvédője mögé kihelyezett mozgássérült-igazolványa. Mint kiderült, a parkolóőr a főváros rendelete alapján jogosan rótta ki a büntetést, amit később a kerület parkolási társasága méltányosságból elengedett. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy kezdeményezésére a fővárosi közgyűlés rendeletben szabályozta, meghatározott esetekben a mozgássérültek parkolási igazolványa is bemutatható legyen utólag.
Építkezési szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet egy lakó a Kissvábhegyről. A polgármester válaszából kiderült: bejelentésére korábban már foglalkoztak a szóban forgó, Gaál József úti építkezéssel, de most ismét megvizsgálják az ügyet. Másvalaki közlekedésszervezési problémákról beszélt, például a Kék Golyó és a Ráth György utca, valamint az Istenhegyi út kapcsán.
A György Aladár utcai, jelentősen megnövekvő átmenő forgalomra panaszkodott egy hölgy. Váczi János alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat az Árnyas útihoz hasonló jellegű forgalomkorlátozáson gondolkodik.
A Harangvölgy egyik lakója azt tette szóvá, hogy az utcájukba nem jutnak el télen a hókotró járművek, emiatt a mentők sem tudnak ott közlekedni, amikor a völgyben baleset éri a sízőket, szánkózókat. Egy asszony köszönetet mondott, amiért az önkormányzat megkezdte a Diós árokba torkolló lépcsők helyreállítását. Kitért arra is, hogy a Diós árok burkolatának felújítása óta megnőtt a forgalom, és nagy sebességgel száguldoznak az autósok. Felső Gábor, a környék önkormányzati képviselője kiemelte, az utcában jelentősen javult a helyzet, amióta fekvőrendőröket építettek, de ha szükséges, további beavatkozásokra is sort kerítenek.
Kovács Tamás, a János Kertészet vezetője szerint a szabálytalanul parkoló szülők miatt áldatlan állapotok jellemzik a Hegyvidéki Mesevár Óvoda környékét, és azt javasolta, létesítsenek korlátozott parkolási zónát a Kútvölgyi lejtőn. A kertészmérnök egy szakmájához kapcsolódó ötletet is felvetett: úgy vélte, nem kellene fizetni azért, hogy elvigyék a kertekben keletkező zöldhulladékot, helyette inkább komposztálótelepet lehetne létrehozni a Hegyvidéken, hogy helyben maradhasson a kerti növényeket tápláló értékes anyag.
A közmeghallgatás utolsó kérdései között ingatlanmegosztási ügy is szóba került. Egy házaspár nehezményezte, hogy nem tudják megosztani Fodor utcai lakásukat, amelyet gyermekeik nevére íratnának. Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője elmondta: az érintett ingatlan az országos szabályozás értelmében kertvárosias övezetbe esik, így épületenként legfeljebb hat lakás alakítható ki, és ennél az előírásnál enyhébb szabályokat nem határozhat meg a kerület.

z.