A lúdtalp megelőzhető

A korábbi évekhez hasonlóan mozgásszervi-ortopédiai szűrést szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi fenntartású általános és középiskolák kijelölt évfolyamai számára. A vizsgálat során a diákok közel felénél találtak valamilyen elváltozást, ugyanakkor a gyógytestnevelésre járók közül többen visszatérhettek a normál iskolai testnevelésórákra.

Immár tizenharmadik alkalommal szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat mozgásszervi-ortopédiai szűrést, amelyen a szokásoknak megfelelően az idén is az önkormányzati fenntartású iskolák 5. és 9. évfolyamos tanulói, a már gyógytestnevelésre járó 1–12. osztályosok, valamint a Fekete István iskola diákjai és a Zugligeti Általános Iskola elsősei vettek részt. A vizsgálatokat elvégző dr. Andrássy Ilona elmondta, az 5. és 9. osztályosok, valamint az elsősök valamivel több mint fele, a Fekete István iskola tanulóinak pedig harmada bizonyult teljesen egészségesnek, míg a korábban gyógytestnevelésre irányítottak közül tíz diák állapota lehetővé tette, hogy a jövőben ismét normál testnevelésre járjanak.
Számos esetben derült fény a gerinc oldalirányú, kóros görbületére, fokozott és kötött háti görbületre, valamint lúdtalpra, míg korukhoz és magasságukhoz viszonyítva a tanulók közel két százaléka bizonyult túlsúlyosnak. Többeknél előfordult hanyagtartás, az ennek köszönhetően kialakult fokozott gerincgörbületek azonban aktív izomerővel és műfogással korrigálhatók.
A lúdtalppal kapcsolatban a szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy kemény kérgű, jó felépítésű cipő viselésével, rendszeres lábtornával javítható a boltozat alakulása. Sajnos azonban a gyermekek többsége az iskolában – ahol idejük legnagyobb részét töltik – kéreg nélküli, a bokát egyáltalán nem tartó cipőt, szandált viselnek.
Alapvetően civilizációs elváltozásokról van szó: a televízió és a számítógép elterjedésével, az iskolai különórák számának növekedésével együtt járó szabadidő-csökkenéssel és a kevesebb sportcélú mozgással párhuzamosan világszerte növekszik a mozgásszervi megbetegedések száma. Enyhébb eltéréseknél elegendő az iskolai gyógytestnevelés, míg súlyosabb elváltozások esetén ortopédia szakvizsgálat javasolt, amit vagy a területileg illetékes szakambulancián, vagy dr. Andrássy Ilona Levendula utcai magánrendelésén térítésmentesen vehetnek igénybe a gyerekek.
„A mozgásszervi elváltozások megelőzése érdekében jó lenne, ha minden iskolában alkalmaznák a dr. Somhegyi Annamária által már évek óta javasolt prevenciós gerinctornát. Sokat segítenének a gyerekek alkatához, magasságához igazítható székek és padok. A valódi gerincbetegségeket nem lehet csupán tornával egyensúlyban tartani, a súlyosság fokának, illetve a progressziónak megfelelően néha fűzőkezelés is szükséges” – emlékeztetett dr. Andrássy Ilona, hozzáfűzve, hogy tapasztalatai szerint a hegyvidéki gyerekek az előírtak szerint viselik a fűzőjüket, egyáltalán nem szégyellik annak használatát.

(-ály)