Nem_talaltak_beteg_diakot_a_liszterzekenysegi_szuresen

Nem találtak beteg diákot a lisztérzékenység-szűrésen

Sikeresen lezajlott az önkormányzati fenntartású általános iskolák első évfolyamosai körében megtartott lisztérzékenységi szűrés, amelyen több mint háromszázötven diák vett részt. Jó hír, hogy a vizsgálatokat elvégző Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok munkatársai nem találtak gluténérzékeny gyermeket.

Immár második alkalommal szerveztek lisztérzékenységi szűrést az általános iskolák első osztályosai körében. Az Egészséges Hegyvidék program keretében a Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok közreműködésével elvégzett gyorstesztes vizsgálatért a tavalyi évhez hasonlóan nem kellett fizetni, a költségeket a szervező Hegyvidéki Önkormányzat állta. A szűrés rendkívül fontos, hiszen a számos panaszt okozó, általában már hétéves kor előtt kialakuló betegség hatékony kezelésének egyik kulcsa az időbeni felismerés.
A cél az, hogy minél többen részt vegyenek a szinte teljesen fájdalommentes vizsgálaton, amelyen az újbegyből vett vérből mutatják ki a betegséget. Az idén az önkormányzati iskolákba járó 639 gyermek 55 százaléka csatlakozott a programhoz, közülük szerencsére senki sem bizonyult gluténérzékenynek, míg két esetben IgA-hiányos állapotot mutattak ki. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vérből pont az az immunglobulin – a szervezet védőanyaga – hiányzik, amelyhez kötődne a lisztérzékenységkor felszaporodó ellenanyag.
Ilyenkor nem ad értékelhető eredményt az alkalmazott Biocard™ gyorsteszt, panaszok esetén további kivizsgálás javasolt, amit csak kórházban tudnak elvégezni. A hegyvidéki program lebonyolításában a Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok mellett a Budai Lisztérzékenyek Klubja, a Szent János Kórház gasztroenterológus szakorvosa, a kerületi védőnők, valamint a házi gyermekorvosok, iskolaorvosok és a népegészségügyi intézet nyújtottak segítséget.
Mint a vizsgálatot elvégző Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok képviselője, Pusztai Jánosné elmondta, a gluténérzékenység – tévesen lisztérzékenységnek is nevezik – veleszületett autoimmun betegség, amit a glutén szervezetbe jutása vált ki. Örökletes hajlam, tünetei rendszerint először azt követően jelentkeznek, hogy a gyermek elkezd gabonaféléket is fogyasztani.
Ha valakinél a gyógyszertárakban is megvásárolható teszt alapján felmerül a betegség gyanúja, a megerősítés érdekében szükség van a vékonybélbolyhok vizsgálatára. E nélkül szigorúan tilos gluténmentes diétába fogni, amit egyébként csak orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni. Mivel a tünetmentesség évekig eltarthat, a felismerésben komoly szerepe van a szűrésnek, amit az önkormányzati iskolákba járó valamennyi első osztályos igénybe vehet.
Ami az intő jeleket illeti, a kellemetlen emésztőrendszeri tünetek mellett ilyen az alacsony növés, a vashiányos vérszegénység, a haj- és körömtöredezés, a hajhullás, az indok nélküli fejfájás. Előfordulhat depresszió, izomgyengeséggel kísért visszatérő fáradtság, és a viszkető, hólyagossá váló bőr is figyelmeztető lehet.

„Minél később derül ki az érzékenység, annál nagyobb az esélye a kísérő betegségek jelentkezésének. Ezért lényeges a gyermekkorban elvégzett szűrés, mert az időben elkezdett gluténmentes diéta mellett jelentősen csökken a lehetséges szövődmények, a többi között a daganatos betegségek kialakulásának esélye – hangsúlyozta Pusztai Jánosné, hozzátéve, hogy étrendváltással jelentősen javul az életminőség. – A tudomány mai állása szerint a gluténérzékenység egyedüli kezelése a szigorú és egész életre szóló gluténmentes diéta, aminek része a hagyományos gabonaipari termékek elhagyása. Szerencsére ma már kaphatók gluténmentes lisztek, ezekből egyszerű péksüteményeket, kenyeret készíteni. Főzéshez búzaliszt helyett rizslisztet, kukoricalisztet célszerű használni, megfelelő tésztafélék pedig készen is vásárolhatók, ahogy a rántott hús szintén panírozható gluténmentes alapanyagokból.”
Zöldséget, gyümölcsöt, rizst, tőkehúsokat (sertést, marhát, birkát, csirkét, pulykát) válogatás nélkül lehet fogyasztani. Gondot okozhatnak a felvágottak, tejtermékek, konzervek, édességek, fűszerek, ételízesítők. Ezekről ugyanis nem lehet mindig pontosan tudni, milyen összetevőkből állnak, ugyanakkor a hatályos rendelkezések értelmében a glutén jelenlétét kötelező feltüntetni a termékeken.
A szakember hangsúlyozta: a lisztérzékenység tulajdonképpen életstílusként is felfogható, hiszen az ehhez társuló étrend egészségesebb a hagyományosnál. A diéta pontos betartását az évente elvégzett kontrollvizsgálaton lehet ellenőrizni, erre a gyógyszertárakban kapható gyorsteszt is alkalmas.

em.