Szellemi_torna_az_olimpiakrol

Szellemi torna az olimpiákról

Minden évben különleges „agytornával” zárul a Hegyvidéki Diákolimpia versenysorozatának első felvonása. A hagyományosan a MOM Kulturális Központban megtartott vetélkedőben az ötkarikás játékokkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk a kerületi általános iskolák 7–8. osztályosaiból, valamint középiskolásokból verbuválódó négyfős csapatoknak. Segítségképpen a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. előzetesen elküldte az iskoláknak a tesztek összeállításakor felhasznált szakirodalmat, így mindenki egyenlő eséllyel vehetett részt a szellemi viadalon.
A kérdések megválaszolására elsősorban lexikális tudásra volt szükség. Különös figyelmet kaptak a magyar vonatkozású események és eredmények, volt totó, képes fejtörő és keresztrejtvény, a legnagyobb kihívást azonban a barkóba jelentette, amely a vancouveri és a tokiói olimpia legérdekesebb pillanatait, műhelytitkait idézte fel.
Nagy sikert aratott az alkalmi kiállítás, ezen az iskolákban készített, a téli olimpiák helyszíneit megörökítő makettek kaptak helyet. Ötletes alkotások születtek, a legizgalmasabb talán a Virányos Általános Iskola fúrógéppel működtetett sífelvonója volt. Az írásbeli teszten megszerzett pontok, valamint a makettek értékelése alapján a tíz általános iskola közül – a tavalyi évhez hasonlóan – a Zugligeti csapata, míg a négy középiskolából a szintén címvédő Városmajori Gimnázium szerezte meg az első helyet.

M.