Tudta_mi_a_szinhaz1

Tudta, mi a színház

Emléktáblát avattak Petress Zsuzsa tiszteletére egykori lakóhelyénél, a Kiss János altábornagy utca 41. számú ház falán. A kiemelkedő tehetségű primadonna személyét Felföldi Anikó, a Budapesti Operettszínház művésze, valamint a 2001-ben elhunyt művésznő fia, dr. Gyulai-Gaál Szabolcs idézte fel az avatóünnepségen.

Prima Donna, azaz első asszony. Petress Zsuzsa az volt. A csárdáskirálynő, a Marica grófnő, A víg özvegy főszereplője tulajdonképpen minden koronás főt eljátszott operettországban – emlékezett egykori pályatársára Felföldi Anikó színművésznő.
Ahogy a hegyvidéki emléktábla avatását kezdeményező MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja fogalmazott: Petress Zsuzsa „jó helyen volt, amikor a tehetséget osztogatták”, hiszen csodálatos hangja mellett tartása, szakmai tudása, vonzó megjelenése és iróniába hajló színészi tehetsége is volt. „Elmondhatjuk róla, hogy ahhoz a generációhoz tartozott, amelyik tudta, mi a színház, hogy kell tisztelni, szeretni, hogy kell szenvedni érte” – jelentette ki barátjaként és volt kollégájaként a Budapesti Operettszínház tagja.
Petress Zsuzsa fia, dr. Gyulai-Gaál Szabolcs a fővárosi önkormányzat által szervezett ünnepségen lapunknak elmesélte: édesanyja 17 éves korában kezdte a szakmát, és 65 éves koráig aktívan dolgozott. Még be sem fejezte a Színiakadémiát – utolsó éves volt –, amikor a Fővárosi Operettszínház szerződtette.
„A főiskolán prózai szakon végzett, de Gáspár Margit, az operettszínház direktora felfedezte csodálatos hangját, így lett belőle énekes színész” – beszélt a sikeres karrier kezdetéről Gyulai-Gaál Szabolcs. Édesanyja tehetségének illusztrálásaként felidézte, hogy az 1953-ban bemutatott Állami Áruház című filmben ő volt az, aki egyszerre játszott és énekelt is – a többi szereplő esetében ugyanis más mondta a prózai részt, és más kölcsönözte az énekhangot.
A hegyvidéki kötődések kapcsán elmondta: Petress Zsuzsa a Mester utcában lakott, de 1951-ben – az ő születésekor – átköltöztek a Ráth György utcába. 1956 után a Tóth Lőrinc utcában találtak otthonra, majd 1962-ben a Kiss János altábornagy utca 41.-ben egy újonnan épült szövetkezeti lakást vehettek birtokba. „Anyám nagyon szerette ezt az egykor csendes, nyugodt környéket, ahol mindenki ismerte” – tette hozzá.
A 2001-ben elhunyt művésznő december 11-én lett volna 85 éves, ebből az alkalomból a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére avatták fel az emléktáblát. A főváros koszorúját Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes hozta el, míg a magyar színészek nevében Felföldi Anikó, a Budapesti Operettszínház részéről pedig Drucker Péter karigazgató helyezte el az emlékezés virágait a Stremeny Géza szobrászművész által készített táblánál.

z.

Tudta_mi_a_szinhaz2Petress Zsuzsa színművésznő, operettprimadonna 1928. december 11-én született Budapesten. 1950-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakán, de már 1949-ben leszerződtették az operettszínházhoz. Miskolcon és Kaposváron játszott 1966 és 1969 között, majd ismét a Fővárosi Operettszínház tagja lett. Operettek primadonnaszerepeiben, később musicalszerepekben is nagy népszerűségre tett szert. Elsősorban klasszikusokban remekelt, de elősegítette a korszak „termelési operettjei”, mint a Palotaszálló, vagy az Állami Áruház sikerét is. Számos lemezfelvételt készítettek vele, gyakran vendégszerepelt külföldön. Az Egyesült Államokban élt 1974-től, ezért ritkábban lépett fel itthon; egy időben New Yorkban énekelt egy éjszakai klubban. Művészi munkáját 1954-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1974-ben Érdemes művész, 1986-ban Kiváló művész lett. Hosszan tartó, súlyos betegség után 2001. március 4-én hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.