Beszedes_belso_szepseg

Beszédes belső szépség

A festészet alkimistájának nevezte Székács Zoltánt Feledy Balázs művészeti író a Galéria 12 új kiállításának megnyitóján, amelyre annyian eljöttek, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a kávézóban. A galériát működtető egyesület elnöke, Borza Teréz üdvözlőbeszéde után Sikota Krisztina mondott köszöntőt.
Az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke emlékeztetett: Székács Zoltán munkáiból 2012-ben rendezett retrospektív tárlatot a Hegyvidék Galéria. A G12 Egyesület alapítói közé tartozó festő aktívan részt vesz a kerület művészeti életében. Saját bevallása szerint nagyon szeret kiállításokat rendezni, ezek inspirálják, ez azonban nagy kihívást is jelent, hiszen a közönséget mindig újjal kell meglepni – tette hozzá Sikota Krisztina.
Feledy Balázs a megnyitón utalt arra, hogy a tárlat jó évkezdet lehet a hatvanadik életévét az idén betöltő művész számára. „A festészet háromféleképpen közelíthet a történelemhez – mondta a művészeti író –, szólhat a múltról, a jelenről vagy a jövőről. A természetelvű, realista festők többnyire a múltról és a jelenről beszélnek képeikben, az absztrakt festőművészek pedig inkább a máról, esetleg a jövőről. Székács Zoltán, meglátásom szerint, egyidejűleg szól mindhárom idősíkról. Elvont képei nem absztraktak, inkább nonfiguratívak, kevés bennük a konkrétum, mégis találunk bennük fogódzót, és belső szépségük miatt még a realista szemlélőkhöz is közel állnak.”
Feledy úgy gondolja, Székács Zoltán festészetét nem belső automatizmusok irányítják, az alkotási folyamat nála nagyon is tudatos. Végezetül szólt az elmúlt húsz év változásairól, a festő erős matériakezeléséről és a kissé átalakuló színtechnikájáról, amelyben azonban továbbra is hangsúlyt kapnak a vöröses, narancsos árnyalatok, s amelyben mindig fellelhető a csak Székácsra jellemző, egyedi hang.

J. Zs.

Székács Zoltán kiállítása február 15-ig látható a Galéria 12-ben (XII., Hajnóczy József utca 21.), vasárnap kivételével mindennap 14–22 óráig.