A_Fajdalom_Ambulancia_futopadjan_logtak_az_MTK_focistai

A Fájdalom Ambulancia futópadján lógtak az MTK focistái

A hazai profi labdarúgócsapatok közül elsőként az MTK vette igénybe a MOM Sportban található Fájdalom Ambulancia egyedülálló szolgáltatását, és elvégeztette a játékosok biomechanikai felmérését. Az eredmények birtokában olyan edzésterv dolgozható ki, ami elősegíti a rehabilitációt, és hozzájárul a sérülések elkerüléséhez.

A magyar labdarúgás a téli álmát alussza, szünetel a bajnokság, nincsenek kupameccsek. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a csapatok pihennek, javában zajlik a felkészülés a tavaszi idényre. Kanta József, Torghelle Sándor és az MTK többi focistája januárban a MOM Sportban lévő Fitness and More mellett működő Fájdalom Ambulancián járt, ahol a fizikai állapotukat mérték fel.
„Háromféle tesztet végeztünk el: az egyensúlyrendszer állapotát, az állás, járás és futás szabályosságát, valamint a nagy ízületek maximális izomerejét ellenőriztük. A kapott eredményekből kiderül, van-e valamilyen egyensúlyfelbomlás, vagy más asszimetria a sportolók izomzatában, illetve mennyire szabályos a mozgásuk” – magyarázta a Fájdalom Ambulanciát vezető dr. Magyar Mátyás.
A szakember elmondta, hogy minél komolyabbak az eltérések, annál nagyobb az esély a sérülésre, azaz a felmérés kulcsfontosságú a megelőzés szempontjából, míg a kiértékelt adatok segítségével pontosabban meghatározható a pillanatnyi terhelhetőség. Különleges, a jelenleg elérhető legmodernebb eszközökkel dolgoznak, a többi közt egy olyan számítógéppel összekapcsolt berendezéssel, amelyik lehetővé teszi, hogy a sportoló félig lógó helyzetben dolgozzon a futópadon.
A számok alapján az is eldönthető, mikor végezhet teljes értékű edzésmunkát egy játékos. Ez azért fontos, mert nem lehet egyenlőségjelet tenni a tünetmentesség és a gyógyultság közé, a vizsgálattal viszont elkerülhető a rásérülés. Ennek megfelelően az egészségügyi szakemberek a csapat orvosaival és edzőivel közösen megbeszélik a tapasztalatokat, valamint három hónap múlva utóellenőrzésre várják a focistát.
A Fájdalom Ambulancia kilenc évvel ezelőtt alakult, tavaly lelt új otthonra a MOM Sportban. A Fitness and More edzőteremmel karöltve teljes körű fitnesz- és orvosi hátteret tud biztosítani. Mint dr. Magyar Mátyás kiemelte, olyan centrumot hoztak létre, ahol az amatőr és a profi sportolók is hatékony segítségre számíthatnak.

Domonyai László, az MTK klubigazgatója elégedetten nyilatkozott a tapasztaltakról, külön is hangsúlyozva, hogy a nagy nyugat-európai csapatok hasonló színvonalú és mélységű felméréseken vesznek részt. Abban bízik, hogy az intézmény segítségével egyénre szabott edzéstervek révén a korábbinál jobb állapotba kerülnek a játékosok a tavaszi bajnoki rajtra.
Az MTK és a kerület kapcsolata közel fél évre nyúlik vissza – mondta Buranits Ildikó, a MOM Sport igazgatója. A patinás fővárosi klub röplabdásai az idei tanévtől délutánonként az ELTE gyakorlóiskolájának Kiss János altábornagy utcai tornacsarnokában gyakorolnak.
Az együttműködés mindkét fél számára előnyös, hiszen az MTK a padlóburkolattal együtt felújította a termet, míg az önkormányzat a szertárból kényelmes öltözőket alakított ki. Ennek köszönhetően a gyerekeknek már nem az alagsori helyiségekben kell átöltözniük, ráadásul a fejlesztés eredményeképpen a testnevelésórákat is lényegesen jobb körülmények között lehet megtartani.

(em.)