Folytatodnak_a_megbeszelesek_a_Normafarol

Folytatódtak a megbeszélések a Normafáról

Változatlanul élénk érdeklődést mutatnak a civilszervezetek a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban. Az elmúlt napokban kerékpáros-szervezetekkel, a fogyatékkal élők diáksportszövetségével, valamint egy örökségvédelemmel foglalkozó alapítvány képviselőivel folytatott megbeszéléseket Pokorni Zoltán polgármester.

A tavaly novemberi megbeszélések után ismét tárgyalóasztalhoz ültek a kerékpáros-szervezetek képviselői és Pokorni Zoltán polgármester. A találkozón a Magyar Kerékpársport Szövetsége, a Kerékpáros Magyarország Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub képviseltette magát.
A tárgyalópartnerek továbbra is egyetértettek abban, hogy fontos lenne, ha a balesetveszély elkerülése érdekében a kerékpáros útvonalakat a Normafánál elkülöníthetnék a túrázók, sétálók útvonalaitól. Harangvölgyi András, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke felvetette, jelentősen növelné a biztonságot és a szabályok betartását, ha a hegyikerékpárosok licencet válthatnának ki, amely biztosítást tartalmazna, valamint hétköznapokon kerékpár-szállítási jegyként lehetne használni a megújuló Libegőn. A Magyar Kerékpársportok Szövetségének részéről Katona Kálmán elnök javasolta, hogy korlátozzák a kerékpárszállítást: csúcsidőben (hétvégén) ne lehessen felvinni tömegközlekedési eszközzel – például Libegővel – bicikliket a hegyre, aki akar és tud, menjen fel kerékpárral.
László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke elmondta, hogy a BKK (az egyeztetésük szerint) a közeljövőben több helyet biztosít a fogaskerekűn a kerékpárok szállítására. Jó ötletnek tartja a Kerékpáros Magyarország Szövetség által javasolt és a két másik kerékpáros-szervezet által támogatott licenc bevezetését, szerinte ennek bevételeiből egy helyszíni orvosi ügyelet fenntartását is finanszírozni lehetne. A licencrendszer kidolgozását a megbeszélésen részt vevő szervezetek képviselői közösen vállalták.

*

Pokorni Zoltán a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetség (FODISZ) képviselőivel azokról az elképzelésekről egyeztetett, amelyek megkönnyíthetnék a környék használatát a fogyatékkal élők számára. Szabó László, a FODISZ elnöke kiemelte, hogy azoknál az épületeknél, amelyek átalakítását, felújítását az önkormányzat tervezi, és új funkciókkal kapcsolódik a park működéséhez (mellékhelyiségek, esetleges csomagmegőrzők, öltözők stb.), fontos, hogy megtörténjék az akadálymentesítés.
Jó lenne, ha kialakítanának egy olyan erdei tornapályát, amelyet kerekesszékesek, valamint látássérültek is tudnának használni. Szeretnék, ha a Normafa felső részén egy téli oktatóprogram keretében lehetőség lenne fogyatékos fiatalok (például értelmi fogyatékosok, siketek) síoktatására, és ezt erre a célra kialakított drótköteles oktatópálya segítené.
Dechert Áron fejlesztési igazgató javasolta, hogy a játszóterek felújítása, újak építése esetén az önkormányzat fontolja meg olyan eszközök, jelölések telepítését, amelyek révén a fogyatékkal élő gyerekek is biztonsággal használhatják a játékokat. A polgármester felvetette: speciális tájékoztató táblák, jelzések elhelyezésére is szükség lenne, amelyek nemcsak az eligazodásban nyújtanának segítséget, hanem információval is szolgálnak a környék nevezetességeiről.

*

Az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért (ÖKA) elnevezésű szervezet képviselői, Hurták Gabriella, az alapítvány kuratóriumi elnöke és Máté Zsuzsanna elnökhelyettes a fejlesztési terület által érintett műemlék épületek rekonstrukciós terveiről beszélgettek Pokorni Zoltánnal és Szabó-Kalmár Évával, az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának vezetőjével. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat felújítással és új funkciók megteremtésével szeretné elérni, hogy újra közkinccsé váljanak a jelenleg leromlott állapotú, használaton kívüli műemlék épületek.
A találkozó során a tárgyalópartnerek hosszan kitértek az egykori Fácán vendéglő Hild József által tervezett műemlék épületegyüttes és környezetének megújítására. A területet komplex közösségi térként képzeli el az önkormányzat, amely a többi között magában foglalna kulturális, gasztronómiai és parkolási funkciókat is.
Az egykori lóvasút-végállomás műemlék épületének hasznosításával kapcsolatban több lehetőség is szóba került. Az egyik elképzelés szerint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiállítótermet alakíthatna ki kávézóval, pihenővel, de felmerült az is, hogy a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény számára hoznak létre kiállítóhelyet.
Az ingatlanok hasznosítására az önkormányzat a későbbiekben pályázatot írna ki, de addigra a hasznosítási ötletek mellett az ingatlanok teljes dokumentációját is össze kell gyűjteni. Az önkormányzat örömmel fogadta az ÖKA közreműködését: a szervezet felajánlotta, hogy segítséget nyújt az örökségvédelmi felmérések, tervek előkészítésében, a szükséges dokumentációk felkutatásában, valamint az örökségvédelemmel összefüggő hatósági egyeztetések lebonyolításában.

sz.

 

További hírek, részletek a Normafa rehabilitációjával kapcsolatban a www.normafa.info oldalon olvashatók.