Helytalltak_a_magyar_kerekesszekes_rogbisek

Helytálltak a magyar kerekesszékes rögbisek

Újabb nagy nemzetközi sporteseménynek adott otthont a MOM Sport. Hat ország részvételével itt rendezték meg az első European Maximus Open kerekesszékes rögbitornát.

A kerekesszékes rögbi az egyik leglátványosabb és a leggyorsabb parasport, a játékosoknak rendkívül rövid támadóidő áll rendelkezésre ahhoz, hogy átvigyék a labdát a kosárlabdapályán kialakított játéktér két szélén felállított bóják között. Hogy ez sikerüljön, kiváló erőnlét, fegyelmezettség és taktikai érzék, no meg rengeteg gyakorlás szükséges.

Minderről január 22. és 25. között a MOM Sport közönsége is meggyőződhetett. A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a Csörsz utcai sportközpont adott otthont az első European Maximus Open versenynek, amelyen az esemény megrendezését tavaly elnyerő Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület tagjaiból álló magyar válogatott mellett Görögország, Oroszország, Izrael, valamint a két mentor állam, Csehország és Németország képviseltette magát.

„A Maximus program 2008-ban Dél-Amerikából indult azzal a céllal, hogy a sportágban még kezdőnek számító országokat felzárkóztassa a nemzetközi elithez – mondta el Koller Sándor, a hat évvel ezelőtt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben megalakult Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke. – Ez nem csupán egy verseny volt, hanem egyfajta edzőtábor is, ahol együtt készülhettünk a mentor országok csapataival. Rengeteget tanulhattunk, megosztották velünk az edzésmódszereiket, illetve taktikai képzésben is részesültünk. Egyebek közt elleshettük, hogy egy-egy bonyolultabb helyzetben kinek hova kell helyezkedni, hogyan lehet megszerezni a labdát és a leggyorsabban támadásba lendülni.”

Az elnök kiemelte, hogy a négy legjobb gólszerző játékosuk közül ketten sérülés miatt nem vehettek részt a versenyen, őket pedig nem tudták pótolni. „Biztos vagyok abban, hogy teljes csapattal két meccset hozni tudtunk volna, azonban így sem vagyunk elkeseredve, hiszen jó mérkőzéseket játszottunk” – értékelte röviden a tornát. Hozzátette: a csapat mindent megtesz annak érdekében, hogy ott legyen a jövő évi Európa-bajnokságon.

Váczi János alpolgármester a versenyen elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat nagy figyelmet fordít arra, hogy megkönnyítse a fogyatékkal élők életét. Ezért is volt fontos a többi között a MOM Sport, a MOM Kulturális Központ és a Hegyvidék Központ akadálymentessé tétele, az pedig külön öröm, hogy parasporteseményeket is támogatnak.

(em.)