Ovodasok_is_elkezdhetik1

Óvodások is elkezdhetik

Tíz héten át heti egy alkalommal ismerkedhetnek a korcsolyázással és a sízéssel a Süni, a Normafa, a Városmajori, az Orbánhegyi és a Mackós Óvodába, valamint a Németvölgyi és a Pannonia Sacra iskolába járó gyerekek. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Nanook Síiskola hiánypótló kezdeményezéséhez több mint kétszázötven óvodás és kisiskolás csatlakozott.
Pásztor Zsófia, a Nanook Síiskola vezetője szerint a gyerekeknek érdemes minél fiatalabb korban összebarátkozniuk a korcsolyával és a síléccel, hiszen utána sokkal könnyebb elsajátítani a technikát. Az önkormányzattal közösen indított ingyenes programban épp ezért leginkább a felszerelések bemutatására és alapszintű használatuk megtanítására összpontosítanak.
„A síleckék során egyebek mellett az egyenes siklással és a léccel fellépegetéssel, míg korcsolyázás közben a jégen járással, valamint a csúszással foglalkozunk, amihez valamennyi szükséges eszköz a rendelkezésre áll. A MOM Sport tetején kialakított műanyag pályán lehet korcsolyázni, a szintén plasztik lesiklórészen pedig a sízést gyakorolni. A program kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekekkel megszerettesse ezeket a nagyszerű téli sportokat, amelyek a szórakozás mellett hatékonyan fejlesztik a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket és az általános kondíciót” – hangsúlyozta Pásztor Zsófia, hozzátéve, hogy az öt-öt sí- és korcsolyaórát követően a továbblépésre is lehetőség nyílik.Ovodasok_is_elkezdhetik2Ott jártunkkor éppen a Mackós Óvoda csoportjai vették birtokba a pályákat, a kicsik láthatóan nagy lelkesedéssel, ugyanakkor fegyelmezetten követték az edzők utasításait.
„Az összes hegyvidéki óvodában kiemelt szerepet kap az egészséges életmód, a mindennapos mozgás és a sport népszerűsítése. Ezek a téli sportágak olyan kismozgásokat fejlesztenek, amelyek gyakorlására egyébként kevesebb lehetőség nyílik az intézményekben. Talán furcsán hangzik, de szintén pozitív hozadéka az óráknak, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között, a műanyag burkolatoknak köszönhetően kevésbé fájdalmas módon tanulhatnak meg esni, ami a későbbiekben bizonyosan a hasznukra válik majd. Sízés és korcsolyázás közben javul a térlátás, ez pedig az iskolába járáshoz elengedhetetlen képesség” – sorolta az oktatás előnyeit Pósch Mária óvodavezető, aki szerint óriási segítség a szülőknek, hogy ez az ingyenes lehetőség adott valamennyi iskola előtt álló és elsős gyermek számára.

(mm.)