Szeretettel_Kudlik_Juliatol

Szeretettel, Kudlik Júliától

Kamaszkori csúfsága miatt majdnem lemondott szereplési vágyáról, végül ügyelőből lett az ország egyik legünnepeltebb televíziós bemondónője Kudlik Júlia. Nyugdíjas éveit úgy kezdte, hogy elvégzett egy egyetemet, legújabban pedig egy Szvorák Katalinnal közös lemez bemutatójával járja az országot a Nemzeti Konzultáció arca, aki Kondor Katalinnal beszélgetve sok mindent elárult magáról, elveiről és céljairól a magyar kultúra napján, a Barabás Villa Ismeretlen ismerősök sorozat legutóbbi alkalmán.

Ahogy várható volt, ezúttal is üdén, mosolygósan, kifogástalan megjelenéssel ül le beszélgetni az asztalhoz Kudlik Júlia, akit Kondor Katalin egy közelmúltban megjelent lemez apropóján invitált a Barabás Villa közönsége elé. A Delta egykori, legendás műsorvezetője, akit 2001-ben távolítottak el az MTV-ből (amelynek egy évvel később paradox módon örökös tagjává választották), köszöni, jól van. Mióta nem dolgozik, több a dolga, mint valaha, most is épp egy partiumi utazásból tért haza, ahol a Szeretettel című lemez apropóján próbál szót érteni azokkal, akik kíváncsiak a véleményére.
„Amikor a nemzeti konzultáció miatt jártam az országot, szembesülhettem azzal, milyen mentális zuhanórepülésben van az ország lakossága. Azóta, ha lehet, ez még fokozódott. Sokat törtem a fejem, mit tehetnék én azért, hogy jobban megértsük egymást. Végül arra jutottam, egyszerűen az emberek tudtára kell hoznom: úgy gondolom, most, a harmadik évezred küszöbén sincs más út, mint kétezer évvel ezelőtt, csak a szeretet” – mondja Kudlik Júlia, aki szerint az a fő probléma, hogy a ma embere nem megérteni akar, hanem győzni és uralkodni.
A szeretetről szóló mondanivalóját most már a Szvorák Katalin népdalénekesnővel közösen elkészített lemez is közvetíti az emberek felé. „A Szeretettel olyan CD, amelyet egyvégtében kell meghallgatni. Sűrű, komoly mondanivalóját az énekek teszik teljessé, ötvenöt percben” – jelenti ki az egykori tévés.
Ahogy a beszélgetőtárs, Kondor Katalin is fogalmaz, a szeretetről nem lehet hitelesen úgy előadni, hogy közben egy undok fráter az ember. Kudlik Júlia, a Julisuli örökké elegáns, derűs háziasszonya szerint minden hozzáállás kérdése. Ő, aki háztartásbeli anyja mellett játékként tanulta meg a mosást, sütést, vasalást, ma is úgy áll a házimunkához, mintha csak játszana. Ez a pozitív hozzáállás jellemezte egész életében, bármibe fogott.
Újvidéki anya és erdélyi apa gyermekeként hatéves koráig nem tudott magyarul, de a családban hamar megtanulta, hogy a jogait csak akkor érvényesítheti, ha elvégezte a kötelességét. Színésznőnek készült, ám kamaszkorában annyira rútnak látta magát, hogy más csúcsok felé tört. Elhatározta: orvos lesz, aki a tükörből kioperálja a saját vakbelét.
Miután a hírekből értesült róla, hogy ezt egy bajba jutott orvos a civilizációtól elszigetelten már megtette, félredobta az álmát s többéves latin- és biológiafelkészülését, majd jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. A harmadik rostán kiesett, és a tévénél helyezkedett el ügyelőként egy évre, amíg újra megpróbálhatja a felvételit. A főiskola kiközvetítette a közszolgálati rádiónak, majd a tévének, és csodák csodájára beválasztották bemondónőnek. Közben felvették a Színművészetire és a bölcsészkarra is – ő a tévés állás és ez utóbbi mellett döntött, amit levelező szakon végzett el.
Saját elmondása szerint sem a Delta forgatásakor, sem máskor nem ejtett ki a száján olyasmit, amiről nem tudta, hogy micsoda. Még nyugdíjas fejjel sem riad vissza a kihívásoktól, a Biblia évében például, amikor ráeszmélt arra, nem érti, amit a Szent Könyvben olvas, beiratkozott a hittudományi karra, amit el is végzett. Igaz, diplomát nem szerzett belőle, de a Szeretet című lemezt egyfajta alternatív diplomának tekinti.
Nem látszik rajta, hogy bármilyen tekintetben is gondja lenne a korával, ő egyvalamit mégis felemleget. „Az öregség legnagyobb átka, hogy mindarra a tudásra és tapasztalatra, amit az ember egy élet munkája alatt felhalmozott, a mai kornak nincs igénye” – állítja, de hangjában nincs keserűség. Nem is lehet, mert ez a csodafegyvere. Nem véletlen, hogy még a MiG 29-eseken is az ő hangján szól a műszaki ellenőrző szöveg, méghozzá a pilóták kívánságára.
Lehet, hogy sok igazság van a Kudlik Júlia által megfogalmazott bölcsességekben, ám az egyik kedvenc mottója, amit Jászai Maritól kölcsönzött – “az ember önmagáért legyen tisztességes, mert más úgysem veszi észre” – rá biztosan nem igaz.

J. Zs.