Szigorúan ellenőrzik a névjegyzéki kérelmeket

Nem jár többletkockázattal, ha a választópolgár online kéri nemzetiségi választópolgárként való regisztrálását vagy átjelentkezését egy másik szavazókörbe az országgyűlési választáson – tájékoztatta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke nyílt levelében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet. A TASZ január elején a választási névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmezési eljárás átalakítására szólította fel az NVI-t, a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket ugyanis az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani interneten, s ez szerintük magában hordozza a választójog tömeges megsértésének lehetőségét.
Pálffy Ilona válasza szerint az NVI fontosnak tartja, hogy a választási igazgatás ügyfélbarát módon szolgálja ki a választópolgárok igényeit, mivel ez hozzájárulhat a választási részvétel növeléséhez is. A kérelem ügyfélbarát, online benyújtása nem jelent többletkockázatot a kérelem levélben történő benyújtásához képest – hangsúlyozta az NVI vezetője.
Hozzáfűzte, hogy mindkét esetben a kérelmező által megadott személyes adatok – például a személyi azonosítója, anyja neve, születési helye – és a nyilvántartásban lévő adatok egyezése garantálja, hogy a kérelem valóban a jogosulttól származik. Az elnök kitért arra is, hogy a regisztrációról a választási irodák hivatalos értesítésben tájékoztatják az érintett választópolgárt.
Annak érdekében, hogy a választópolgárok több úton is értesüljenek a benyújtott kérelemről, az NVI kezdeményezésére módosították a vonatkozó rendeletet, így a kérelemben szereplő személy nemcsak a megjelölt értesítési címre, hanem az állandó lakcímére is kap egy tájékoztató levelet a regisztrációról.
„Amennyiben a Hegyvidéken élők részéről a választási névjegyzékkel kapcsolatos kérelem érkezik hozzánk, azt a szigorú jogszabályi előírások alapján a lehető legkörültekintőbben kell elbírálnunk, hogy kiszűrhessük az esetleges visszaéléseket” – mondta lapunknak Gottfriedné dr. Tusor Gabriella jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője. Hozzátette: a kérelemben szereplő összes adatnak pontosan meg kell egyeznie a központi nyilvántartásban szereplő adatokkal, ugyanis bármilyen eltérés esetén el kell utasítaniuk az átjelentkezést, vagy a nemzetiségi választópolgárként történő regisztrációt.
Az irodavezető kiemelte, hogy választási névjegyzékkel kapcsolatos visszaélésre még nem volt példa a Hegyvidéken. Ám nem is tanácsos ilyesmivel próbálkozni, hiszen a más nevében történő regisztráció a választás rendje elleni bűncselekménynek számít, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

k.