Meg_biztonsagosabba_valik_a_futokor

Még biztonságosabbá válik a futókör

Bár mindössze néhány hete adták át a városmajori parkban kialakított futókört, máris nagy népszerűségnek örvend a minden igényt kielégítő sportpálya. A profi és amatőr futók közössége Facebook-csoportot is alapított – őket kérte meg az önkormányzat, hogy segítsenek kijelölni a futókör használatának feltételeit ismertető tájékoztató táblák és a haladási irányt mutató felfestések helyét.

Május végén készült el az 585 méteres futókör a városmajori parkban. Nyomvonalának köszönhetően a – rendhagyó módon – előzésre is alkalmas pihenősávval ellátott pályát szinte teljes hosszában megvilágítják lámpák, ezért akár sötétedés után is használható, míg a rezgéscsillapító és vízáteresztő, öntött gumiburkolatnak köszönhetően nedves időben is biztonságos.
A siker az előzetes várakozásokat is felülmúlja, a sportbarátok azonnal megkedvelték a pályát. Ebben a futókör közösségét összefogó Facebook-csoportnak is fontos szerepe van, a több mint száz követővel büszkélkedő rajongói oldal ugyanis kitartó szervezőmunkát végez, és javaslataival igyekszik tovább javítani a sportolási feltételeket. Korántsem véletlen tehát, hogy őket kérte fel a Hegyvidéki Önkormányzat, tegyenek javaslatot arra, hová kerüljenek a futókör mellé telepítendő információs táblák, továbbá a futás irányát mutató burkolati felfestések.
Öt tábla készült el, ezek a futókör használatainak feltételeire figyelmeztetnek. „Szeretnénk mindenkiben tudatosítani, hogy a pálya épségének megőrzése érdekében a futókörön tilos biciklizni, gördeszkázni, görkorcsolyázni, valamint kutyát futtatni” – hangsúlyozta a helyszínek kijelölésében részt vevő Váczi János alpolgármester, hozzátéve, hogy a park felújításakor az Ignotus utcánál nagyméretű futtatót alakítottak ki, ahol biztonságos körülmények között lehet szabadon ereszteni a kutyákat.
A táblák a balesetek elkerülésében is segítenek, hiszen figyelmeztetik a futókörön keresztülhaladó gyalogosokat, többek között a gyerekeket és a babakocsis anyukákat az adott esetben gyorsan érkező, vagy épp egy kanyar mögül hirtelen felbukkanó futókra. „A Facebook-csoport ajánlásai alapján a táblák a pályát keresztező közlekedési utak közelébe, a játszótér bejáratához és a Szamos utca sétálórészéhez kerülnek, míg a futásirányt szakaszosan felfestett burkolati jelekkel tesszük egyértelművé” – folytatta Váczi János.
Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a tapasztalatok birtokában az önkormányzat további fejlesztéseket tervez. Szó van egy értékmegőrző létesítéséről, valamint a futókör játszótér mögötti részén (egy néhány tíz méteres szakaszon) a hiányzó világítás kiépítéséről.
A Facebook-csoportot képviselő Orbán Benedek elmondta, tapasztalataik szerint napközben szinte mindig fut vagy gyalogol valaki a pályán. „Vannak, akik rendszeresen reggel, mások inkább este jönnek, sőt a nordic walking képviselői is felfedezték a futókört” – emelte ki Orbán Benedek, aki szerint az új táblák és felfestések garanciát jelentenek arra, hogy mindenki rendeltetésszerűen és balesetmentesen használja a futópályát.

-os-