Egy_kulonleges_vilag_emlekmuvei1

Egy különleges világ emlékművei

Fekete György famozaikjai, útirajzai, továbbá illusztrációk és kiállítási tervek láthatók azon a tárlaton, amely Aranykor címmel nyílt meg a Hegyvidék Galériában. „Büszkék vagyunk rá, hogy idestova hetven éve kerületünk polgára – mondta a művészről Pokorni Zoltán polgármester a megnyitón. – Lépjünk hátra három lépést, hogy a napi aktuálpolitikai vitákon túl meglássuk azokat a műveket is, amelyek megalapozták Fekete György szakmai tekintélyét!”
A polgármester hangsúlyozta: egy új intézmény életre segítése politikai viharok közepette legalább olyan nehéz, mint egy műalkotás létrehozása. Kitért arra is, hogy a Városmajor utcai, két összenyitott lakásból kialakított tér már nem sokáig ad otthont a Hegyvidék Galériának, amely a tervek szerint a közeljövőben átköltözik a Királyhágó térre.
„A mostani tárlat nagy részét kitevő famozaikok alkotója talán nem is sejtette, milyen szépen összefoglalja majd ez a sajátságos képzőművészeti műfaj az egész pályaképét – fogalmazott megnyitóbeszédében Dvorszky Hedvig művészettörténész. – A kiállított művek legtöbbje az elmúlt, viharos időszakban készült, éjszakánként, finom kézmunkával levezetve a nappali feszültségeket. Fekete György bevezet általuk az alkotás pazarló boldogságába, amiből a játékosság, a humor sem hiányozhat. Minden famozaikja olyan, mintha egy különleges, zárt világ emlékműve lenne.”Egy_kulonleges_vilag_emlekmuvei2Fekete György néhány mű történetébe avatta be a hallgatóságot. „Az a tapasztalatom, hogy a famozaikokat általában nem értik – mondta. – Egy hónap múlva leszek nyolcvankét éves. Ennyi idő alatt az ember sok olyan családi relikviát felhalmoz, amit szeretne a következő generációkra is átörökíteni. Az itt látható famozaikok ilyen tárgyak köré épültek.”
A Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítésznek saját bevallása szerint a mai napig sokszor ad inspirációt nagyanyja tekintete, amelynek nagyított képe elé üvegcsöveket helyezett, így téve azt élővé. „Van olyan is az itt látható mozaikok között, amelynek egymásra rakott rétegei mögött csak én tudom, mi rejtőzik. Ennek a titkát el is viszem magammal” – mondta Fekete György, akinek tárlatát július 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.) kedden, csütörtökön és pénteken 10 és 18 óra között.

Juhász Zsófia