Ejszaka_a_gyujtemenyben

Éjszaka a gyűjteményben

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény immár hagyományosan minden évben bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatba. Az idén is valamennyi korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot: a gyerekeknek Giovannini Kornél bábművész tartott előadást, valamint helytörténeti memóriajátékot játszhattak, a felnőtteket pedig élő zene és Jókai bableves-kóstoló csábította.
Fiatal színinövendékek hegyvidéki irodalmárokat jelenítettek meg, és a közönségnek kellett kitalálnia, éppen kitől szól az idézet, kinek az életéből mutatnak be epizódokat az előadók. Megelevenedett többek között Radnóti Miklós, Nemes Nagy Ágnes vagy Tersánszky Józsi Jenő is. Aki a leggyorsabban megfejtette a feladványt, helytörténeti könyvvel gazdagodott.
A különleges alkalom különleges lehetőséget is kínált: a vendégek a hivatalos megnyitó előtt megtekinthették a Legendás Hegyvidék – 500 év című legújabb helytörténeti kiállítást, amihez tárlatvezetés és kvízjáték kapcsolódott. Ezúttal is nagy sikere volt a képeslapküldésnek: a látogatók megcímezhettek egy-egy képeslap-reprodukciót, és üzenetet írhattak szeretteiknek, barátaiknak. Az éjszakára lehűlő levegő sem tudta eltántorítani a résztvevőket, hogy a gyűjtemény épületének udvarán kertmozizzanak, és megnézzék az egyik leghíresebb kerületi lakos, Jókai Mór regényéből készült filmet, Az aranyembert.
A nagy múzeumokhoz hasonlóan a művészetbarátok a Hegyvidéken is kiélvezték az éjszakai múzeumlátogatás adta különleges élményeket – még éjjel kettőkor sem volt üres a Beethoven utcai, fáklyákkal hangulatossá varázsolt kert. Nyolc óra alatt több mint kétszáz látogató fordult meg a helytörténeti gyűjteményben.

B. A.