Gyermekszeretet_es_csaladtisztelet

Gyermekszeretet és családtisztelet

Bálint Beáta öt évvel ezelőtt vette át a Városmajori Óvodák, azaz a Városmajor utcai anyaintézmény, valamint a hozzá tartozó Csermely úti tagintézmény irányítását. Az idén újraválasztott vezető fiatalos lendületével felfrissítette az óvodák működését. Eredményes munkáját 2012-ben a nemzeti erőforrás miniszter Arany Katedra Emlékplakettel ismerte el, most pedig a fővárosi közgyűlés által alapított Bárczy István-díjjal jutalmazták.

Minek köszönhető a kitüntetett figyelem? – kérdeztük a legutóbbi rangos díjak kapcsán Bálint Beátát, a Városmajori Óvodák vezetőjét.

– Intézményünk az elmúlt öt évben méltó helyet vívott ki magának a kerületben, ami nemcsak az én érdemem, hanem a körülettem lévő csapaté, az óvónőktől a dajkákon át a kertészekig beleértve mindenkit.

Ön az egyik legfiatalabb óvodavezető a kerületben. Ez is közrejátszik abban, hogy az utóbbi időben mozgalmasabbak lettek a Városmajori Óvodák mindennapjai?

– Valóban, fiatalnak számítok az óvodavezetők között, ez nyilván meghatározza a vezetői stílusomat, de meg kell említenem, hogy az elmúlt években a nyugdíjba vonuló kollégák helyére több ifjú óvónő érkezett, ők kifejezetten innovatívak, maximális igényességgel készülnek a foglalkozásokra és a projektnapokra. Ezzel együtt nagyon jó, hogy a csapatunkban vannak még olyan nagy tudású, tapasztalt, régi kollégák is, akik ha szükséges, bölcs belátásra tudják bírni a fiatalokat.

Az óvodai program is megfiatalodott?

– Alapvetően nem változott a program, amit az előző vezető, Schmidtné Vaszkó Edit képviselt, de bővítettük a tárházat. Sokkal több családos eseményünk van, mint öt-hat évvel ezelőtt. Új, a családokkal közös rendezvény a szüreti mulatság, a Márton-nap, a pünkösdölés, a Föld napja, valamint egész napos kirándulásokra is megyünk, szülők, gyerekek közösen.

Mesélne arról, miért lett óvónő?

– Keresztanyám, akinél sok időt töltöttem nyaranta, óvónő volt egy felvidéki faluban. Nála ismerhettem meg igazán, miről szól ez a hivatás, e tapasztalatok alapján határoztam el, hogy én is óvodapedagógus leszek. Bár rendkívül szegényes volt a falusi óvoda felszerelése, ott megtanultam: a nevelés eredményessége szempontjából nem az infrastruktúra minősége az elsődleges, hanem az, hogyan tudja az óvónő szeretetteljes személyiségével elvarázsolni a gyerekeket. Én is úgy gondolom, hogy a legfontosabb dolog a gyerekszeretet, valamint a családok tisztelete.

A családok tisztelete mit jelent a Városmajori Óvodákban?

– Főként azt, hogy partnernek tekintjük a szülőket, szeretnénk minél jobban együttműködni velük. Minden hónapban vannak nyitott családi programjaink, időről időre a szülőkkel közös kirándulásokat is szervezünk. Rendszeresek a fogadóórák, ugyanakkor hozzám bárki bármikor bekopogtathat, mindig tudok időt szakítani arra, aki beszélni szeretne velem. A családok ma már rendkívül aktívak, ők szervezték legutóbb az „Adj egy könyvet az óvodádért!” elnevezésű támogatási programot, de ruhabörzét is tartottak nemrégiben, amelynek a bevételét ugyancsak az alapítványunknak ajánlották fel. A Csermely úti óvodában már egy mászókát is tudtunk vásárolni a szülők segítségével.

Az önkormányzat képviselő-testülete újabb öt évvel meghosszabbította vezetői megbízását. Mik a tervei az elkövetkező időszakra?

– A következő nevelési évben, a KIMBI Óvodához hasonlóan, mi is szeretnénk bevezetni a projektheteket – ezek színvonalas megvalósításához a szülők nyújthatnának segítséget. Az infrastrukturális fejlesztési elképzelések közül kiemelném a sószoba kialakítását, amely a tervek szerint a mostani vezetői irodában kapna helyet. Ezzel összefüggésben az irodát a tetőtérbe költöztetnénk, aminek munkálatai már a nyár folyamán megkezdődhetnek. A gyerekek még nagyobb mozgástere érdekében szeretnénk bővíteni az udvarunkat, jó lenne, ha az Acsády Ignác utca forgalom elől elzárt szakasza felé terjeszkedhetne az óvoda. Egy szülő már fel is ajánlotta, hogy elkészíti az ehhez szükséges terveket.

z.

 

Bálint Beáta 1971-ben született Budapesten. Gyermekkorát a Hegyvidéken töltötte; a Mackósba járt óvodába – amely régebben szintén a Városmajori Óvodákhoz tartozott –, majd a szomszédos Németvölgyibe iskolába. Onnan került a Bem József Óvónőképző Szakközépiskolába. Tavaszi és nyári gyakorlatra a Csermely úti tagóvodába ment, ahol érettségi után óvónőként folytatta munkáját. Így 1989-től mindmáig a Városmajori Óvodák munkatársa. Ez idő alatt óvodapedagógus, fejlesztő pedagógus és közoktatási vezetői diplomát szerzett, valamint számos szakirányú képzésen vett részt. Három gyermek édesanyja: Júlia 8, Orsolya 10, Olivér 13 éves.