Hatartalanul_Erdelyben

„Határtalanul” Erdélyben

Hetedik alkalommal szervezett erdélyi látogatást a hetedikes diákoknak a Virányos Általános Iskola. Ezúttal az Emberi Erőforrások Alapkezelő „Határtalanul” programjához csatlakozva egy hetet tölthettek el Erdélyben, miután az oktatási intézmény 500 ezer forintot nyert el a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán.
A gyerekek az elmúlt években a Hegyvidéki Önkormányzat támogató programjának köszönhetően utazhattak el a határon túli magyarok lakta területekre – mondta el lapunknak Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató. A kirándulások hasznosnak bizonyultak, hozzájárultak az identitás és a kapcsolatok erősítéséhez. Ráadásul olyan tájakra jutnak el, ahol a hetedikesek többsége még nem járt. Meg is lepődtek, amikor több száz kilométerre a határtól szinte mindenki magyarul szólt hozzájuk – mesélte az igazgató.
A diákok Sóti István osztályfőnök és Fülöp Ágnes történelemtanár vezetésével a Székelyföld közepén található Homoródfürdőn szálltak meg, ahonnan könnyedén bejárhatták a környező vidéket. Nagyváradon megnézték a római katolikus székesegyházat, a kanonoksort és a püspöki palotát, az Ady Endre életében is fontos szerepet játszó Csucsán a Boncza-kastélyt, Bánffyhunyadon a XIII. században épült alapokkal rendelkező templomot, Kolozsváron pedig Hunyadi Mátyás szülőházát és a Szent Mihály-templomot. Elmentek a Tordai-hasadékhoz, Farkaslakán Tamási Áron, Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához, valamint a Házsongárdi temetőbe.
Csíkszeredán megcsodálták Makovecz Imre Millenniumi templomát, a csíksomlyói kegytemplomban pedig testközelből láthatták a világ legnagyobb (2,27 méter magas) Mária-kegyszobrát. Segesváron felkeresték azt a helyet, ahol utoljára élve látták Petőfi Sándort, valamint jártak a Gyilkos-tónál, Vajdahunyad váránál és a Békás-szorosnál. Parajdon a híres sóbányában sétáltak, Korondon megtekintették a különleges, helyben készülő cserépedényeket. Az utolsó napon pedig kikocsikáztak a Hargita lábánál elterülő mezőkre, majd búcsúzóul együtt táncoltak a szentegyházi néptáncegyüttessel.

sm.