Legendas_Hegyvidek1

Legendás Hegyvidék: ahely, ahol élünk

Kossuth Lajos zugligeti letartóztatása, Mátyás király kútja, svábhegyi autóversenyek, Rákosi Mátyás és az Államvédelmi Hatóság sötét korszaka, Jókai vadregényes birtoka. A Legendás Hegyvidék – 500 év című új helytörténeti kiállítás a kerület 1470 és 1970 közötti időszakát mutatja be izgalmas történetek, régi fényképek, műtárgyak és kisfilmek segítségével.

Fotók, műtárgyak és érdekes történetek, amelyeket az idő varázsolt antik kincsekké, legendákká. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállítása a bizonyíték arra, hogy a történelem nem csupán évszámok, statisztikák és tények tudományága.
„Feladatunk és küldetésünk, hogy az itt élők otthon érezzék magukat, tudják azt, hogy a lakóhelyüknek nem csak térbeli kiterjedése van” – mondta Pokorni Zoltán, aki a múlt ismeretének fontosságára Bulgakov A Mester és Margarita című regényének egyik kulcsjelenetével hívta fel a figyelmet. – A múltjától megfosztott nép, a múltjától megfosztott város a jelenlét poklában ég. A múlttal együtt lesz élhető az élet, ami a múlttól megfosztva néha pokoli sivárnak tűnik."
Ezeket a történeteket, legendákat azért kell átadni gyermekeinknek, azért kell magunkban felidézni, mert ettől lesz otthonná a lakóhelyünk – jelentette ki az évekig történelmet tanító polgármester, aki hozzátette, a kiállítás számára is tartogatott meglepetéseket. Ez nem csoda, hiszen olyasmiket is bemutatnak a gyűjteményben, amik eddig ritkán vagy egyáltalán nem voltak láthatók.Legendas_Hegyvidek2„A múlt ugyanúgy végtelen, mint a jelen. Áttekinthetetlen – kezdte köszöntőjét dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. – A múltból arra emlékszünk, amit történelemnek nevezünk. A történelem pedig az a része a múltnak, aminek jelentéstartalma van. Lenyűgöző ez a hegyvidéki séta, hiszen a modern Magyarország létrejöttének millió mozzanata kötődik ehhez a környékhez. Kossuth Lajos, Széchenyi, Eötvös, Jókai: a tizenkilencedik század nagy nemzedéke, amely megteremtette a modern Magyarországot. Ezek az emberek, amikor már belerogytak a fáradtságba, ide jöttek fel, az itteni fákhoz, dombokhoz.”

A helytörténeti kiállítás megnyitója szokás szerint sok látogatót vonzott. Két hölgy rövid párbeszédét „hallgattuk ki”.

– Tudtad, hogy a Svábhegyen voltak autóversenyek? – érdeklődött egyikőjük a barátnőjétől.

– Honnan tudtam volna? Biztosan nagyon izgalmas lehetett­ – érkezett a válasz.

– Úgy megérinteném a kupákat, de ahogy látom, nem szabad! Vajon milyen lehet a tapintásuk? – méregette szomorúan az első hölgy a „hozzányúlni tilos” piktogramot.
Nemcsak a hegyen rendezett autóversenyekről, hanem sok egyéb, ismert vagy kevésbé közismert „legendáról” mesélnek a kiállított tárgyak. Ötszáz év – ekkora időszakot ölel fel a különleges válogatás. A kerület legrégebbi műemléke, a Mátyás király utasítására elkészülő Városkút forrásházának építésétől a Libegő 1970-es elindításáig elevenednek meg a történetek. A szervezőknek számos helyről kellett kölcsönözniük műtárgyakat, így múzeumközi megállapodás keretében a többi között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Terror Háza Múzeum és az Óbudai Múzeum is hozzájárult a huszonöt különböző témát felölelő kiállítás létrejöttéhez.
Találkozhatunk az 1860-ból származó eredeti miseruhával, amelyet Erzsébet királyné ajándékozott a kerület első templomának, a Szent László-templomnak, amikor az megnyitotta kapuit a hívek előtt. Ugyancsak a kuriózumok sorába tartozik Jókai Mór eredeti íróasztala. Megtudhatjuk, hol volt Ady Endre kedvenc kávézója, hol kúrálta magát Babits Mihály. Külön tablók foglalkoznak Kossuth Lajos zugligeti letartóztatásával, valamint Martinovics Ignác és összeesküvő társai sírjának megtalálásával.Legendas_Hegyvidek3Számos legenda kering a második világháború helybéli eseményeiről, amik ostrom közben és után készült fotókkal illusztrálva olvashatók el a Beethoven utcai kiállítóhelyiségben. Bizony, e témában is felbukkannak olyan részletek, amelyekkel idáig kevesen találkozhattak.
Az Evangélikus Múzeumnak köszönhetően megtekinthetők Sztehlo Gábor személyes tárgyai. A lelkész szegény, üldözött gyerekek számára hozta létre Gaudiopoliszt 1945-ben a Budakeszi út melletti villaépületekben.
Különlegesség az az ÁVH-s egyenruha, amilyet alig találni már az országban. Megismerhetjük Rákosi Mátyás egykori Lóránt úti lakóháza, valamint az Eötvös úton lévő ÁVH-s épület történetét is – ez utóbbiban zajlottak egyebek mellett a Rajk-perhez kapcsolódó kihallgatások.
Négy kisfilm is segíti az ismeretszerzést. Megnézhetjük az egykori, mára legendássá váló 58-as villamost közlekedés közben, továbbá a Rákosi-villa bunkerét, a Libegő ünnepélyes felavatását és egy mozgóképet a gyermekvasútról. Igény szerint valamennyi korosztály számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, aminek köszönhetően a kerületi óvodások, iskolások és az érdeklődő felnőttek testközelből ismerhetik meg szűkebb otthonukat, a legendás Hegyvidéket.

BM–BA