A_MOME_tortenete_kepekben

A MOME története képekben

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanárai, diákjai korántsem ismeretlenek a hegyvidéki közönség számára. Nemcsak egy-egy kiállítás alkalmával, hanem az utcán sétálva is találkozhatunk munkáikkal: a közelmúltban a kerületi iskolások biztonságáért felállított színes zebrákkal, mostanság pedig a kutyapiszokgyűjtő kukákkal.
Két éve a Mi című tárlaton nyerhettünk bepillantást az egyetem múltjába, hétköznapjaiba. A bemutató olyan nagy sikert aratott, hogy most ismét otthont adott neki a Barabás Villa Galéria.
„Az emlékezés meglepően hasznos. Elsősorban a múlt tanulságait őrzi a jövő érdekében. Ami egyes ember tudatában az emlékezés, az a társadalom számára a hagyományban megőrzött és bölcsen megírt, érzékelhetően dokumentált történelem”– idézte a megnyitón Pogány Frigyesnek, az Iparművészeti Főiskola egykori rektorának szavait Csipes Antal iparművész, aki 2007-ben kezdte el gyűjteni az egyetemi életről készült fényképeket.
Hatszázötven képkocka mesél az intézmény históriájáról. A legrégebbi felvétel 1890-ben, a legújabb 2013-ban készült. „Az egyik közösségi oldalra kezdtem el feltenni a képeket. Rengetegen küldtek fotókat” – tette hozzá a MOME tanára, aki azért döntött az ismétlés mellett, mert 2012-ben még szinte a zárás pillanatában is sorban álltak az emberek, hogy megnézhessék a kiállítást.
Időközben megszületett a tárlattal azonos című könyv is, amelyet az iskolában 1952-től 2003-ig tanító Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre mutatott be. „Nagyon szép ez a kiadvány – mondta. – A növendékek mindig egy ötéves időszakot ismernek, csak a tanárok között találunk olyat, aki nagyobb időegységet is átlát.”
Mátrai Péter építész, a MOME egykori diákja, tanára is feltűnik a képeken. „A fotókat nézve előtörnek belőlem az emlékek – mesélte. – Azok a huszonévesek, akik a régebbi felvételeken szerepelnek, ma már több mint hetvenévesek. Sokan közülük sajnos már nem lehetnek közöttünk.”

BM

 

A MOME történetét képekben elmesélő tárlat július 11-ig, hétköznap 10–18, szombaton 10–12 óráig várja az érdeklődőket a Barabás Villa Galériában (XII., Városmajor utca 16.).