Nyari_feladatok_a_kertben

Nyári feladatok a kertben

A nyár derekán a kertbarátok is megpihennek, pedig a kertben ilyenkor is akad bőven tennivaló. A tavaszi munkák elvégzése után sem szabad engedni a csábításnak, és csak élvezni a kert szépségét. A nyári feladatok elhanyagolása az ősszel bosszulja meg magát.
Ilyenkor még minden növény erőteljesen fejlődik a kertben. Ha csapadékos az idő, akkor az öntözésre nem kell külön gondot fordítani. A gyep és a sövények is gyorsan nőnek, ezért nyírni kell őket. A sövények esetében a nyári metszés inkább alakításra szolgál, a többéves ágakat nem célszerű levágni vagy lefűrészelni, viszont a friss hajtások rövidítésével meg lehet őrizni a sövény formáját.
A gyep esetében a legfontosabb nyári feladat az öntözés és a nyírás. Enyhe, nedves nyarakon, vagy gyakori öntözés mellett a fűszálak gyorsan nyúlnak, ezért a fűnyírás akár hetente indokolt lehet. A gyors növekedés sok tápanyagot is igényel, azonban a trágyázást nem ajánlott a nyári hónapokban végezni.
A gyep elgyomosodása ellen enyhébb esetekben a rendszeres nyírás nyújt megoldást, mert a kétszikű gyomok nehezebben heverik ki a hajtások rendszeres elvesztését, mint az egyszikű pázsitfüvek. Súlyos gyomfertőzés esetén mechanikusan vagy vegyszeresen kell kiirtani a gyomokat a gyepből, ellenkező esetben a fűfélék aránya visszaszorul, és a gyep lassan átalakul a Hegyvidékre jellemző társulássá.
A nyári meleg a gyep másik „ellensége”, a moha visszaszorulását segíti. A forróságban a mohapárnák sokáig megtartják a nedvességet, de végül kiszáradnak, és csak az őszi esőkkel élednek újra. Ilyenkor (például gereblyézéssel) a száraz moha könnyebben eltávolítható, mint a tavasszal erőteljesen növekvő telepek.
Az évelő kerti virágok többségénél a virágzás már lezajlott. Érdemes levágni az elhervadt virágokat, mert a magok érlelése sok energiát igénylő folyamat, ami a növekedés és a következő évi virágzás rovására mehet.
Az egynyári virágok a nyár derekára kezdenek formába lendülni, és pótolják az évelők virágainak helyét. A tövek megerősödnek, virágba borulnak. Sokuknál elég a rendszeres öntözésről gondoskodni, de vannak olyanok is (például a petúniák, vagy az oroszlánszáj), amelyek elhervadt virágait érdemes levágni, különben nagyon lerövidül a virágzási idő. A rendszeres tápoldatozás és öntözés hatására nyár derekára virágba borulnak és futásnak erednek azok a muskátlik is, amelyeket az önkormányzat osztott ki a kerület lakói között tavasszal.
A haszonkertben a nyár a betakarítás és a növényvédelem megkezdésének ideje. A legtöbb zöldség és gyümölcs ilyenkor már terem, szedhető. A zöldségfélékkel kevesebb nehézség várható, de a gyümölcsfákon a nyári melegben kezdenek terjedni a betegségek, amelyek ellen legtöbbször csak a nem túl kert- és családbarát vegyszeres növényvédelem jelent hathatós védelmet.
Persze, akad a Hegyvidéknek olyan emblematikus növénye, amelyik a hőségben mutatja meg igazi szépségét, tenyérnyi levelei ilyenkor a legszebbek, legegészségesebbek, és termései is ekkor érnek. Ez a növény a füge, amely a török korban vert gyökeret a budai hegyek déli lejtőin, és azóta is meglepő egyedszámban él itt.
Ahogyan a kerület sziklagyepein sétálva kakukkfű szagát hozza a szél, úgy a kertekben is sok fűszernövény nyáron a legkívánatosabb. Az évelőket és a tavasszal ültetetteket is nyugodtan szedhetjük már, hiszen gyors növekedéssel pótolják a levágott hajtásokat. A beérett levelek ilyenkor a legízletesebbek, legjobban felhasználhatók, legyen szó akár bazsalikomról, metélőhagymáról vagy zsályáról. Ami érdekes, hogy edénybe vagy erkélyládába még a nyár közepén is érdemes lehet fűszernövényeket vetni, mert a melegben gyorsan hajtanak, és őszre megerősödnek. Csak a rendszeres vízpótlásról nem szabad elfeledkezni!

(Barta)