Sherpak_masztak_meg_a__Janos-hegyet

Sherpák mászták meg a János-hegyet

Első alkalommal rendeztek hegyi teherhordóversenyt Budapesten. A Normafa Sherpa Sprint résztvevői arra vállalkoztak, hogy csomag nélkül, vagy a bátrabbak 20, illetve 60 kilós súllyal a hátukon futva, esetleg gyalogolva, de mindenképpen külső segítség nélkül jutnak el a Libegő alsó állomásától az Erzsébet-kilátóig.

Az önkormányzat által szervezett Előzd meg a fogaskerekűt!, valamint Fuss a csúcsra! után újabb különleges futóversennyel gazdagodott a Hegyvidék. A fővárosban elsőként – de a tervek szerint nem utoljára – teherhordóversenyt rendeztek a XII. kerületben. A Normafa Sherpa Sprint indulói azt a feladatot kapták, hogy a Libegő alsó állomásától, a nepáli sherpákat utánozva, nehezékkel a hátukon minél gyorsabban felérjenek a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz.
Olyan egyedi és izgalmas extrém viadallal gyarapodott a Hegyvidék, amely kreatív módon szolgálja a sport, valamint az egészséges életmód népszerűsítését – jelentette ki a versenyt útjára indító Váczi János alpolgármester. Mint elmondta, a Libegő alatti pálya 1600 méter hosszú, 300 méter a szintemelkedése, amit a manófutamon induló gyerekek és szüleik súlyos hátizsák nélkül, míg a nők 20, a férfiak pedig 20, illetve 60 kilós nehezékkel megrakott hátizsákkal, illetve hordkerettel a hátukon teljesítettek. „Különösen a hatvan kiló megmozgatása jelent komoly kihívást, hiszen a hordkeret nem csupán nehéz, hanem folyamatosan imbolyog az ember hátán” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Normafa Sherpa Sprinttel sikerült hagyományt teremteni, és a rendezvény a következő években is a kerület sportéletét gazdagítja majd.
Járdán Zsolt, az ötletgazda Teambuilding SE vezetője az előzményekről szólva elmondta, hogy szlovák mintára, de a hazai viszonyokhoz igazodva már 2008-tól szerveznek nagyobb sherpaversenyeket Egerben, a fővárosba viszont most először hozták el ezt az egyedi sprintszámot.
„Nem készültem külön, csak előző nap döntöttem el, hogy egyáltalán elindulok – mesélte a 20 kilós súllyal elsőként befutó Sándy Csaba. Teljesítménye értékét növeli, hogy korábban még soha nem állt rajthoz futóversenyen. – Alaposan megizzadtam, ha értékelni kellene a pálya nehézségét, egy tízes skálán tőlem a maximumot kapná.”
Egerben már háromszor felállhatott a dobogó legfelső fokára, és ezúttal sem adta alább a nők között utcahosszal nyerő Czibók Ágnes. A tavalyi Bécs–Budapest ultramaraton bajnoka leginkább a melegre panaszkodott, és hozzátette, hogy számára kicsit rövid volt a táv…
Azonnal az élre állt, és egy kis időszaktól eltekintve végig megtartotta az első helyet a legnehezebb számban versenyző Dániel Gergő. Ahogyan az újdonsült bajnok fogalmazott, a legnagyobb ellenfele az óhatatlanul jelentkező holtpont volt, ám amint túllendült rajta, elkezdte élvezni a mozgást.

(-ály)

Eredmények

Nők (20 kg): Czibók Ágnes – 23 perc, Nagy Rozália – 28 perc, Nagy Zoltánné – 30 perc.

Férfiak (20 kg): Sándy Csaba – 23 perc, Molnár József – 26 perc, Csatári Norbert – 28 perc.

Férfiak (60 kg): Dániel Gergő – 32 perc, Erdei Attila – 36 perc, Eczet Gábor – 42 perc.

Manófutam: Fegecs Gábor – 30 perc, Ritzl Ferenc – 31 perc, Telek Ágoston – 31 perc 45 másodperc.