A_szurovizsgalatok_szerepe

A szűrővizsgálatok szerepe

A betegségek felismerésének és megelőzésének egyik leghatékonyabb, sokszor egyetlen eszköze a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel – hangzott el a XII. kerületben működő és az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem, valamint az Idősek Egészség Iskolája programban tevékeny részt vállaló Budai Egészségközpont sajtótájékoztatóján, amelyen szakemberek számoltak be az intézmény prémium szűréseinek tapasztalatairól.
A legátfogóbb hazai szűrőprogram során elvégzett vizsgálatok az emésztőrendszer működésétől a szív- és érrendszer rizikófelmérésén keresztül a daganatos betegségek kiszűréséig a teljes szervezetre kiterjednek. A kapott adatokat szakorvosok értékelik, erről a páciens összefoglaló írásos véleményt kap.
Dr. Nagy Judit orvos-igazgató elmondta, hogy a múlt évben a legnagyobb arányban festéksejtes anyajegyet diagnosztizáltak. Ezek döntő többsége általában jóindulatú, azonban az éghajlatváltozás miatt rendkívül fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése, hiszen ezzel kiszűrhető az igen agresszív és egyre többeket érintő melanóma kialakulása.
A vizsgálatokon részt vevők közel felénél állapítottak meg lúdtalpat, valamint kisebb-nagyobb mértékű térdízület-, deréktáji és porckorongkopást. A lúdtalp megfelelő talpbetéttel, míg az időben felfedezett ízületi kopások gyógytornával kezelhetők.
Szintén a páciensek majdnem felét érinti az öregszeműség, ugyanakkor a monitor előtt végzett munka káros hatásaként jelentkező szembetegségek sokkal kisebb arányban jelentkeztek. Sokan küzdenek magas koleszterinszinttel, reflux betegséggel, valamint a túlsúly miatti cukorbetegséggel. Ugyancsak a vezető diagnózisok között kapott helyet az érelmeszesedés, a veseciszta, a magas vérnyomás, az aranyér és az alsó végtagok visszértágulata.
Tavaly a négyezer megvizsgált ember között öt-hét esetben mutattak ki rákos elváltozást, elsősorban emlődaganatot. „Ezért van különös jelentősége a szűrővizsgálatoknak – hangsúlyozta dr. Nagy Judit –, hiszen az időben felfedezett betegségek sokkal nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók.”

(-ály)