Vitrin_projekt_a_veszkorszakrol

Vitrin projekt a vészkorszakról

Négy másik gimnázium mellett az Arany János iskola is csatlakozott az Anthropolis Egyesület, a Lindenfeld Partners, valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében, az Európai Bizottság Európa a polgárokért című programja részeként meghirdetett Vitrin projekthez. Ennek lényege, hogy a tanulók a digitális technika segítségével olyan családi történeteket dolgoznak fel, amelyek valamilyen személyes tárgyból kiindulva – erre utal a Vitrin projekt megnevezés – mesélik el a vészkorszak és benne a magyar zsidóság múlt századi történelmét.
„A legfontosabb, hogy a diákok elkezdtek beszélgetni erről az időszakról, ezáltal átélték, egyben felfrissítették a családi emlékezetet, így téve személyesebbé az akkori eseményeket” – emelte ki Marton Éva, aki az Arany iskola részéről Iván Ágnes franciatanárral közösen koordinálja a programot. A történelemtanár elmondta, hogy nem kizárólag a holokausztról szóló, hanem számos más, a vészkorszakhoz köthető történetet is feldolgoztak a résztvevők.
A beszélgetésekből a „digital story telling” műfaját követő, állóképeket felvonultató filmek készültek, amelyek a családi narratíva szemszögéből, egyéni látásmódban mutatják be a második világháború történéseit. Ez – a pedagógusok tapasztalata szerint – megváltoztatta a programba bekapcsolódó tizenkét diák történelemhez fűződő viszonyát.
Az Európa a polgárokért című program szeptemberben, az új tanévben folytatódik. „Az Arany elődjét alapító Sion rend tagjai és az akkori diákok a második világháború idején zsidó embereknek nyújtottak menedéket az épületben. Ezért arra gondoltunk, hogy a következő évi pályázat témájához kapcsolódva kiállítást rendezünk a hagyományos, nyár eleji Sion-találkozón készült fotókból. A tárlat a háború alatt elpusztuló kápolna megmaradt alagsori szintjén látható, ahol a jövőben szeretnénk rendszeres időszaki kiállításokat, valamint egy állandó iskolatörténeti bemutatót is létrehozni” – sorolta az elképzeléseket Patkó Lajos iskolaigazgató. A személyes beszélgetésekre is alkalmat adó Sion-összejövetelt megörökítő fényképeket Novák Dorottya tizenkettedikes diák készítette.

M.