Hegyvideki_Napok16

Díjeső a Hegyvidéki Napokon

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére hat évvel ezelőtt hirdette meg először a Hegyvidéki Önkormányzat a „Tiszta udvar, rendes ház” versenyt. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is olyan társasházak jelentkezését várták, ahol a lakóközösség közös erővel tesz a szép, rendezett kertért, az erkélyek virágosításáért.
„Nagyvárosi környezetben is meg kell találnunk azokat a közösségeket, amelyeknek fontos a kertjük, az udvaruk, a gangjuk, az erkélyük rendben tartása. Ők a közös kert kapcsán ismerik meg egymást igazán – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy ezek az emberi kapcsolatok több lehetőséget hordoznak magukban, mint a fűnyírás, vagy a locsolás. – Nehéz fontosabb dolgot találni ennél. Az önkormányzat küldetése, hogy ezeket az értékeket megmutassa, és ha lehet, támogassa.”
A zsűri éppen ezért nemcsak azt értékelte, hogy melyik társasház büszkélkedhet a legpedánsabb balkonnal, vagy melyik kertben élnek a legkülönlegesebb növények, hanem azt is, hogy melyik lakóközösség tud a leginkább összefogni az ápoltabb, rendezettebb, zöldebb környezet megteremtése érdekében. Emléklapot kaptak a Gaál József út 21/a, a Thomán István utca 19–21–23–25. társasházak, a Fodor utca 72., a Kiss János altábornagy utca 21., valamint a Csörsz utca 11. számú ház lakói.
A „Hervadhatatlan résztvevő” különdíjat a Szépkilátás út 7. nyerte el. A zsűri megosztott első helyezésben részesítette az Orbánhegyi út 29. és a Németvölgyi út 40. lakóit, míg a harmadik a Pagony utca 36–38. közössége lett. A csapatok képviselői „Tiszta udvar, rendes ház” táblát, emléklapot, valamint kertészeti eszközöket vehettek át.
Pokorni Zoltán Fonti Krisztina alpolgármesterrel és Balázs Attilával, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény igazgatójával közösen a „Hegyvidék – régen és most” fotópályázat nyerteseinek is átadta az elismeréseket a Hegyvidéki Napokon. A pályaművek közül Rosch Gábor MOM-nyilazó fotója bizonyult a legjobbnak, Janzsó Tamás Design című alkotásával második, míg Walton Eszter Kilátás a Kissvábhegyről felvételével harmadik helyezést ért el.