Ellenorizheto_modon_kell_kihelyezni_a_mozgaskorlatozottak_igazolvanyat

Ellenőrizhető módon kell kihelyezni a mozgáskorlátozottak igazolványát

A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával az arra jogosultak díjfizetés nélkül parkolhatnak a várakozási övezetekben, vagy a számukra kijelölt parkolóhelyeket is használhatják. Érdemes betartani a kártya kihelyezésének szabályait, ezeket ugyanis rendszeresen ellenőrzik a visszaélések kiszűrése érdekében.

A korábbi években jelentősen megszaporodtak a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal kapcsolatos visszaélések, ezért tavaly országszerte felülvizsgálták a jogosultak körét. Kerületi szinten az igazolványok közel kétharmadát bevonták mint jogosulatlant. Mindemellett a hatóságok nagyobb hangsúlyt helyeztek a használatban lévő okmányok ellenőrzésére, hogy kiszűrjék azokat, akik hamisított, érvénytelen vagy jogosulatlanul használt kártyával próbálják igénybe venni a mozgáskorlátozottak számára biztosított kedvezményeket: a várakozási övezetekben való díjmentes parkolás és a mozgássérülteknek kijelölt helyek használatának lehetőségét, vagy épp a gépjárműadó-mentességet.
„Itt, a kerületben is rendszeresen ellenőrzik a rendőrök, a közterület-felügyelők és a parkolóőrök a mozgáskorlátozottak igazolványait” – mondta el lapunknak a polgármesteri hivatal aljegyzője. Dr. Gámán Tünde kiemelte, hogy a szabályok betartatása azoknak az érdekét szolgálja, akik a kedvezményekre ténylegesen rászorulnak, ezért mindenkinek fokozottan ügyelnie kell arra, hogy parkoláskor az előírásoknak megfelelően helyezze ki igazolványát.
Mit jelent a szabályos kihelyezés? A fővárosi közgyűlés 9/2014. (II. 13.) számú rendelete alapján a várakozási övezetekben található parkolóhelyeken a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolási igazolványok meghatározott kedvezményeit akkor lehet alkalmazni, ha az eredeti és érvényes igazolványt a gépjármű első szélvédője mögött helyezték el úgy, hogy az előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében látható.
Az aljegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi rendelet szövegében a két kulcsszó az „előlap” és a „teljes egészében”. Nagyon gyakori ugyanis, hogy kizárólag a kártya hátlapja látható, vagy az előlap csak részben látszik a szélvédő mögött, ami miatt lehetetlenné válik az igazolvány érvényességének és eredetiségének ellenőrzése. Ezért fordulhat elő, hogy egy eredeti és érvényes, de rosszul kihelyezett igazolvány miatt pótdíjat rónak ki.
A fővárosi rendelet természetesen lehetőséget biztosít a szabálytalanul kitett kártya utólagos bemutatására a parkolási társaság ügyfélszolgálatán, ráadásul erre március közepe óta a korábbi 5 naptári nap helyett már 5 munkanap áll rendelkezésre. Amennyiben ez határidőn belül megtörténik, és az adott gépjárműre nincs 30 napnál régebbi, jogosulatlan parkolás miatt kiszabott és nem vitatott tartozás, akkor a társaság törli a pótdíjat.
Gámán Tünde elmondta: bár a fővárosi szabályozás nem ad lehetőséget a pótdíj törlésére olyan esetekben, amikor az igazolványt egyáltalán nem helyezték ki, a Hegyvidéki Önkormányzat az idén márciusban hozott 9/2014. (III. 24.) számú rendelete értelmében a XII. kerületben már erre is van mód. A rendelet ugyanis kimondja, hogy 5 munkanapon belül akkor is bemutatható a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványa, ha azt a pótdíjazás időpontjában elfelejtette kihelyezni, vagy lecsúszott az autó szélvédője mögött. Ezzel a lehetőséggel egy naptári évben egyszer lehet élni, abban az esetben, ha az adott járműre nincs számon tartva 30 napnál régebbi tartozás.

z.