Forro_szel

Forró szél

Pleidell János jövőre lenne százéves. Élete és a kor, amiben élt, tele volt tragédiákkal, de a Barabás Villa Galériában most bemutatott képeket az egykori ösztöndíjas, ifjú festőművész élményei ihlették.
A déli napfényből és a balatoni táj szépségéből táplálkozó Pleidell János festményeit gyűjtő Takács Péter, a százhalombattai Takács Galéria tulajdonosa úgy fogalmazott a megnyitón, hogy „egy jó kép, egy jó tárlat olyan, mint a szerelem: megdobogtatja az ember szívét”. A Pleidell-műveken kívül csak erdélyi festők alkotásait gyűjtő Takács Péter a közelgő évforduló alkalmából számos további kiállítást tervez, valamint egy kis monográfia és egy album megjelentetését is szorgalmazza.
A huszonegynéhány kép csak egy kis ízelítő abból a gazdag életműből, amit a hányatott sorsú művész ránk hagyott. „A Füzesgyarmaton született Pleidell, bár sokat tartózkodott külföldön, és sikerei is leginkább idegen országokhoz kötötték, ízig-vérig magyar festő volt” – mondta el róla Kratochwill Mimi művészettörténész, majd beszélt az alkotó drámai fordulatokban gazdag életéről is.
Az Aba-Novák-tanítvány Pleidell János, akit Aba-Novák Vilmos tanársegédnek is maga mellé fogadott, családi tragédiái mellett a politikai kirekesztettségtől is szenvedett, hiszen 1956-ban az ő plakátja került ki az utcákra, aminek következtében elbocsátották a Műegyetem katedrájáról. „Élete végéig Olaszország és a Balaton rabja volt – folytatta Kratochwill Mimi. – Amikor már nem érték új benyomások, visszatért álomképeihez, a negyvenes évek olasz Riviéráján töltött boldog évekhez.”
A kiállítást, amely üdítő színfolt a hegyvidéki kulturális életben, június 24-ig láthatják az érdeklődők, hétköznap 10–18, szombaton 10–12 óráig. Csoportok számára előzetes bejelentkezés után tárlatvezetést is biztosítanak a Barabás Villa Galériában (XII., Városmajor utca 44.).

JZs