A_lelek_es_a_test

A lélek és a test - Országospatikanap tizenegyedszer

Egészségügyi szűrésekkel, laboratóriumi bemutatókkal, prevenciós és gyermekprogramokkal, tanácsadással várták a kezdeményezéshez csatlakozó gyógyszertárak az érdeklődőket a tizenegyedik alkalommal meghirdetett országos patikanapon.
A recept nélkül kapható szerek miatt minden eddiginél nagyobb a patikusok felelőssége – mondta a rendezvénysorozat budapesti megnyitója alkalmából a Böszörményi úti Szent Ilona Gyógyszertárban tartott tájékoztatón dr. Hetényi László, a patikanapot életre hívó Magyar Gyógyszerészeti Kamara Budapesti Szervezetének elnöke. Nem mindegy ugyanis, hogy a beteg milyen gyógyszerek mellé szedi a szabadon megvásárolható és egyre jobban elterjedő termékeket, hiszen könnyen előfordulhat bizonyos hatóanyagok túladagolása.
Milyen a helyes táplálkozás? – tette fel a kérdést dr. Balázs Ilona gyógyszerész. Szerinte mindenképpen érdemes csökkenteni a só, a zsírok és a fehér cukor fogyasztását, ajánlott a rendszeres méregtelenítés, a béltisztítás és az emésztést segítő élelmi rostok fokozott bevitele. Sütés helyett inkább pároljunk, vagy gőzöljünk; naponta négy-öt alkalommal, de mindig keveset együnk. Az elsősorban a dohányzás miatt kialakuló és 500 ezer embert érintő COPD betegséggel kapcsolatban a szakember azt emelte ki, hogy a gyógyszertár az egyik olyan intézmény, amely képes lehet elindítani a dohányosokat a leszokás útján.
Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes szavait tolmácsolva Kótai Áron arra emlékeztetett, hogy a lakosság negyven százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben. Ezért lényeges hogy a magyar szabályozás a gyógyszertárakat az egészségügyi ellátórendszer kiemelt részévé tette, ezzel is hangsúlyozva társadalmi szerepüket.
A patikák prevenciós jelentőségéről szólt dr. Horváth Beatrix, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. Mint fogalmazott, a gyógyszertárak egyfajta népegészségügyi találkozási helyként működnek, elsődleges feladatuk a gyógyszerek és a szabadon megvásárolható készítmények helyes alkalmazásának biztosítása.
Dr. Muskáth Zsolt fővárosi tiszti főgyógyszerész szerint a gyógyszer a beteg testére, a jó gyógyszerész a beteg lelkére hat. A patika feladata, hogy ezt a két értéket összekapcsolja.

em.