A_szembetegsegek_tobbsege_gyogyithato1

A szembetegségek többsége gyógyítható

Egy sokakat érintő betegségcsoportról, a szem elváltozásairól szólt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadása. Dr. Szigeti Zoltán, a Szent János Kórház szemész főorvosa elmondta, hogy gyógyszeres kezeléssel, esetleg műtéttel szinte valamennyi szembetegség gyógyítható, míg megfelelő életmóddal a legtöbb panasznak elejét vehetjük.

A négy legfontosabb szembetegségről, a szürke és a zöld hályogról, a cukorbetegség miatt kialakuló szemfenék-elváltozásról, valamint az időskori makuladegenerációról esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem nyári szünet előtti utolsó előadásában. Dr. Szigeti Zoltán, a Szent János Kórház szemész főorvosa számos fontos, azonban kevésbé ismert részletbe is beavatta a hallgatóságot.
A leggyakrabban előforduló, mindennapinak tekinthető szürke hályog a fényt a retinára vetítő szemlencse elváltozása. Kialakulásának oka, hogy idősödve a szemlencse anyaga megváltozik, megkeményedik és rugalmatlan lesz, majd részlegesen vagy akár teljesen elhomályosodik, átlátszatlanná válik.
Szerencsére nincs ok az aggodalomra, ugyanis a szürke hályog a legkönnyebben korrigálható szembetegség: egy mindössze 15-20 percig tartó, kockázatmentes műtéttel a beteg tökéletesen visszakapja látását. Dr. Szigeti Zoltán hozzátette, ma már kizárólag összehajtható – ezért kis seben át behelyezhető – lencsét ültetnek az eltávolított szemlencse helyére, ráadásul léteznek olyan megoldások, amelyek szemüveg nélkül képesek megszüntetni a távoli és közeli látást, míg az asztigmiás lencsék a fénytörési hibát küszöbölik ki.
Szintén közismert a látóideg sorvadásának hatására jelentkező glaukóma, azaz a könnyen vaksághoz vezető zöld hályog. A betegség akkor alakul ki, amikor megnő a szem belső nyomása, amit a csarnokvíz termelődése és elfolyása tart egyensúlyban. Amikor az érték 24 higanymilliméter fölé kúszik, a befelé irányuló artériák túlságosan összenyomódnak, így kevesebb vért visznek a szembe, ami károsítja a látóidegeket.
A „néma gyilkosnak” is nevezett betegség általában a 40 év felettieket érinti, és csendesen, kezdetben tünetek nélkül öli a látóideget. Első érzékelhető jele a látótér szűkülése, ezt követően kialakul a csőlátás, míg az abszolút zöld hályog esetén a fény érzékelése is megszűnik.A_szembetegsegek_tobbsege_gyogyithato2Ez az egyetlen visszafordíthatatlan szembetegség, ezért nagyon fontos a megelőzés: negyven év felett a szemfenék rendszeres vizsgálata és az applanációs szemnyomásmérés. Különösen fontos azoknál elvégezni az ellenőrzéseket, akiknek a családjában már volt glaukómás, előfordult nagyfokú rövidlátás, vagy súlyosabb keringési megbetegedés. Amennyiben a kezelés időben megkezdődik – a glaukóma gyógyításának egyetlen módja a szemnyomás csökkentése –, a látás minimális romlással megőrizhető.
A cukorbetegség hatására kialakuló szemfenék-elváltozás nem feltétlenül a magas vagy túl alacsony vércukorszint, sokkal inkább a folyamatosan ingadozó érték miatt alakul ki. Érfestéses angiográfia-vizsgálattal pontosan meghatározható, hogy a szemben mely hajszálerek, kapillárisok betegek.
Amikor a látóideghártya a nagyon alacsony vércukorérték következtében nem kap elegendő oxigént, a szervezet a meglévő erek mellé további ereket növeszt. Ezek azonban gyakran hibás erek, amelyek könnyen megpattannak, a látást hirtelen és erősen rontó üvegtesti bevérzést okozva. A hegesedés során a látóideg deformálódik, torz látás, látótér- és látásélesség-károsodás jelentkezik, sőt, a betegség miatt akár a retina is leválhat, ami egyenértékű a teljes vaksággal.
Lényeges az időbeni felismerés, hiszen a vércukorszint beállításával, valamint az anyagcsere rendezésével a folyamat megállítható. Amennyiben az elváltozás már előrehaladott, érdemes lézeres kezelést alkalmazni.
A látás élességéért az alig 1-2 milliméteres sárgafolt felelős, ennek károsodása az elsősorban az 50 év felettiek körében előforduló makuladegeneráció, vagy más néven szemfenéki meszesedés. Súlyos elváltozásról van szó, a 65 évnél idősebbeket érintő vakság kialakulásáért leggyakrabban ez tehető felelőssé.
Enyhébb formája a száraz makuladegeneráció, amikor a sárgafolt elvékonyodik, ezért nem működik megfelelően. Sokkal nagyobb veszélyt jelent a nedves típusú makuladegeneráció, ilyenkor először általában egy kisebb ér megpattan, a vér szétterjed, és nem alvad meg időben. Ezen a részen a retina nem kap elegendő oxigént, ezért a szervezet új ereket hoz létre az éleslátás központjában, az ideghártya síkja alatti érhártyában. A gyenge, kóros erek bevéreznek, hegesedések jönnek létre, amelyek korlátozzák a látást.
Bár az elváltozást eresedésgátló gyógyszerrel lehet kezelni, ez a megoldás nem mindenkinél hatásos. Számukra különböző látásjavító eszközök állnak rendelkezésre.

Knp.