Valami_Amerika_az_Aranyban

Valami Amerika az Aranyban

Közös főzés, kiállítás, előadások és sportrendezvények is szerepeltek az Arany János iskolában meghirdetett Amerika Nap gazdag programjában. Mint Patkó Lajos igazgató elmondta, az érdem elsősorban Csanády Szilviáé, hiszen az angoltanár írta meg azt a pályázatot, amelyet végül – öt másik iskola társaságában – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásra méltónak értékelt. Így jöhetett létre az egész napos rendezvény az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közreműködésével.
A nap legfontosabb üzenete az elfogadás és a tolerancia volt, azok az értékek, amik az iskola nevelési programjában is fontos szerepet kapnak. Erről szólt a délelőtti előadás, amelyben az Oroszországban született Dmitri Tarakhovsky kulturális attasé saját példáján keresztül mutatta be a befogadó, a demokráciát mindennél fontosabbnak tartó Egyesült Államokat.
Ezt követően a kinti továbbtanulási lehetőségekről esett szó, majd kvízjáték várt a diákokra. Előzetesen minden gimnáziumi osztály tablót készített az USA-t alapító tizenhárom állam – Pennsylvania, Maryland, Georgia, South Carolina, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire, New York, New Jersey, Virginia, Delaware, Connecticut és North Carolina – egyikéről, valamint összeállított egy tíz kérdésből álló feladatsort. Ezekre kellett válaszolni a vetélkedőn, könnyítésképpen a résztvevők „leleshették” a megoldásokat a tablókról.
Ha Amerika, akkor nem hiányozhatott a sport sem, a gimnazisták streetballban mérték össze tudásukat. A bajnokságban a tanárok is elindultak, akiknek azonban be kellett érniük a harmadik hellyel. A napot hamisítatlan amerikai parti zárta: bőven jutott mindenkinek a házi készítésű hamburgerből, hot dogból, valamint az édes élvezeteket előnyben részesítők legnagyobb örömére az amerikai palacsintából.

M.