Vukan_Gyorgyre_emlekeztek

Vukán Györgyre emlékeztek

Ha nem akarnék vele játszani, akkor is csak vele játszhatnék, mert csak vele tudok – mondta egyszer róla Szakcsi Lakatos Béla. Az elmúlt néhány évtized legnagyobb magyar filmzenéinek szerzőjére, a legendás zongoraművészre, Vukán Györgyre legjobb barátai és zenésztársai emlékeztek június 4-én, a Barabás Villában rendezett emlékkoncerten.
A Juhász Előd vezette esten az egykori Creative Art Trio két tagja, Berkes Balázs bőgős és Balázs Elemér dobos játszott. A mai felállásban (amely Balázs Art Trio néven folytatja a zenélést) Vukán György helyén Balázs József ül, akinek pályakezdését gyermekkorától figyelemmel kísérte a tavaly augusztusban tragikus hirtelenséggel elhunyt mester.
„Gyuri mindig a társaság középpontja, mégis magányos ember volt” – mondta a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző-zongoraművészről Berkes Balázs, aki több mint két évtizeden át volt társa a színpadon. „Ha megérezte a tehetséget valakin, csodálatos módon megnyílt ez a rendkívül magának való ember” – fűzte hozzá Juhász Előd, amikor felkonferálta a Junior Prima-díjas Balázs János zongoraművészt, aki ugyan csak két évvel a halála előtt került közelebbi barátságba Vukánnal, zeneileg és emberileg is a mesterének tekinti őt.
A zenésztársak mellett Juhász Árpád geológus és Markó Iván koreográfus idézte fel a zeneszerző személyiségének fő vonásait, miközben számos általa komponált mű elhangzott. „Egyszerű hallgatója voltam a John Bull Pubban, majd a Mezzo étteremben, ahol rendszeresen játszott. Mindig a mimikáját figyeltem, az arcjátéka utánozhatatlan volt. Még a súlyos tüdőműtétje után nem sokkal is zongorához ült, és az arcán a fájdalomnak egy molekulányi jelét sem láttam” – mesélte Juhász Árpád aki a közös, mély, létkérdéseket feszegető beszélgetésekre emlékezve úgy fogalmazott: a lét nagy titkához hasonlóan Vukán titka is az volt, hogy nem tudjuk, mitől hat ránk olyan elemi erővel a muzsikálása.
„Azt gondoltam, lehet, hogy itt ez az ember, akinek semmi köze a tánchoz, sem a származásomhoz, mégis teljesen egy húron pendülünk – mondta Markó Iván. – Egyetértettünk abban: az igazság és az ítélet a Jóistené, nekünk egy lehetőségünk van, az őszinteség. Teljesíteni kell a feladatot, amire születtünk.”
Az emlékesten mutatták be a Kairosz Kiadó Miért hiszek? című sorozata részeként frissen megjelent kötetet, amely Juhász Előd Vukán Györggyel készített interjújának anyagából állt össze. „A beszélgetés szövege, amit néhány hónappal a halála előtt vettünk fel, minimális szerkesztéssel, egy az egyben Gyuri szavait, gondolatait, világnézetét idézi” – mondta el A zene a Jóistennél van... című könyvről Juhász Előd.
A Barabás Villában rendezett meghitt koncert a Duna Palotában június 19-én folytatódik, kissé tágabb keretek között.

J. Zs.