Allatkerti_latogatas_serult_gyerekekkel

Állatkerti látogatás sérült gyerekekkel

Közös kiránduláson vettek részt a Csemete Alapítvány szervezésében a Budapesti Német Iskola diákjai, valamint a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthonok és Fogyatékosokat Befogadó Otthonokban élő sérült fiatalok. A gyerekek Gyúrón egy szabadtéri állatkertet látogattak meg, ahol mentett állatok élnek, valamint terápiás kutyák és lovak kiképzése zajlik. A felszabadult hangulatban a sérült és az egészséges fiatalok közelebb kerülhettek egymáshoz – régi tapasztalat, hogy az együtt töltött idő, a közös élmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az egészséges gyermekek elfogadóvá váljanak beteg társaikkal szemben.
A Német iskolának nem ez volt az első közös programja a gyermekotthonok lakóival. Szintén a Csemete Alapítvánnyal együttműködve karácsonykor és farsangkor találkozókat szerveztek, az őszi SPAR Budapest Maraton versenyen pedig a fogyatékkal élő gyerekek együtt szurkoltak az alapítvány csapatával induló iskolásoknak, akik részvételi díjuk egy hányadát sérült barátaik támogatására ajánlották fel. Az idei, októberi futásukat az eddigiekhez hasonlóan ismét jótékonykodással szeretnék összekötni a diákok és szüleik, valamint a pedagógusok.
„Fontosnak tartjuk, hogy az egészséges gyerekek érzékenyek legyenek nehezebb körülmények között élő társaik iránt. Szeretnénk, ha felnőtt életükre ezt a szellemiséget vinnék magukkal, ennek érdekében iskolánk minden korcsoport számára kidolgozott egy programot” – mondta el az otthonokkal való együttműködés hátteréről Szilágyi Zsuzsa, a Budapesti Német Iskola etikatanára.
„Beigazolódott, hogy a másság elfogadása csak nevelés kérdése” – méltatta a Csemete Alapítvány és a hegyvidéki oktatási intézmény együttműködésének eredményeit Papp Éva, a fogyatékosokat befogadó otthonok szakmai vezetője. Véleménye szerint a fogyatékos gyerekekkel megélt közös élmények hidat teremthetnek az egészségesek és a mássággal élők között.

sz.