A_bujkalo_illusztrator_visszater

A bujkáló illusztrátor visszatér

Gyermeknap alkalmából Szecskó Péter grafikusművész munkáiból rendezett tárlatot a Hegyvidéki Helytörténeti Múzeum és Galéria a Barabás Villában. A jelenleg Kiskunfélegyházán élő alkotónak ez az első kiállítása a fővárosban.
„Előfordul, hogy a gyerekeinkre fordított időt tárgyak formájában próbáljuk nekik ajándékozni, de ha eljövünk velük erre a kiállításra, úgy valódi közös élményben lehet részünk. Ezeken a képeken keresztül a mi egykori olvasmányélményeinket oszthatjuk meg velük – mondta köszöntőjében Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, aki emlékeztetett: a gyermeknapot az ENSZ kezdeményezésére 1954 óta ünnepeljük világszerte. – A szervezet ezzel a nappal kívánta felhívni a figyelmet a világ gyermekeinek testvériségére és a jólétük érdekében kifejtett közreműködés fontosságára.”
A Városmajori Óvoda Zöld csoportosainak szívderítő előadása után Feledy Balázs méltatta a képeket. „Kivételes technikai tudásról tesznek tanúbizonyságot Szecskó Péter ceruzarajzai és pasztellképei” – emelte ki a művészettörténész, aki a biedermeier, a romantika folytatójának nevezte a grafikust.
A kortárs illusztráció egyik klasszikusa közel félszáz könyvet illusztrált, ezek közül néhányat a Barabás Villa Galériában is láthatunk. Az állatábrázolás iránti vonzalma korán egyértelművé vált, édesapja és mestere, a szintén illusztrátor Szecskó Tamás felügyelete alatt már gyerekkorában leginkább állatokat rajzolt. „A rá jellemző erős képzelőerőnek és az állatanatómia beható ismeretének köszönhetően finom, naturalisztikus képi világ jellemzi” – mondta az alkotóról Feledy Balázs, aki hozzátette: a mostani kiállítást nyugodtan tekinthetjük egyfajta missziónak, a „bujkáló művész” visszatérésének a szülőföldre.
A ceruzarajzok és pasztellek különleges világba röpítik a gyerekeket, akik szép számmal jelentkeztek a kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Az óvodáskorúak játékosan, kisebb feladatokat megoldva ismerkedhetnek meg a kiállítás képeivel és ezáltal Szecskó Péter művészetével.

J. Zs.