Cimbalom_rocknroll

Cimbalom rock ’n’ roll

A világzene szerelmeseire is gondoltak a Hegyvidéki Napok szervezői: június 15-én 18.00 órától a Cimbaliband muzsikájától lesz hangos a Gesztenyés kert. A jamaikai skát a dunántúli ugróssal a világ legtermészetesebb módján ötvöző zenekar nem először vidítja fel a hegyvidéki fesztiválozókat. Az igazi magyar akusztikus keverőpult mögül eddig még mindig sikerült bulihangulatot teremtenie az együttes frontemberének, Unger Balázsnak, aki a közelgő koncert részleteiről és a zenekar életének főbb aktualitásairól is beszélt.

Az őszi, Gesztenyés kertbeli koncertjén is nagy sikert arató Cimbaliband ezúttal egészen új zenével érkezik hozzánk – kezdi Unger Balázs, az együttes névadó hangszerének mestere. „A Fonó Budai Zeneház gondozásában frissen megjelent Vidámpark című lemezünk abban különbözik az eddigiektől, hogy kizárólag saját számokat tartalmaz. Ez a könnyed hangvételű album kifejezetten a fiatalabb korosztály számára íródott” – mondja a cimbalmos, aki az együttes többi tagjához hasonlóan a népzene területéről indult.
Unger Balázs zenészkarrierje hamar lendületet vett. A Galga zenekar után a Magyar Állami Népi Együttes zenésze lett, majd következtek a könnyebb stílus felé való kalandozások. A Dresch Quartet mellett zenélt a Kárpátiában és a Zurgóban, állandó vendégművésze a Fonó, tagja a Szalonna és bandája zenekarnak. A Népművészet Ifjú Mestere mindemellett ének-zene és népzenetanár szűkebb pátriájában, Turán és Jászfényszarun.
„A Vidámpark albumon bátran ötvözzük a műfajokat, a saját szerzeményekben is szép számmal fellelhetők a népzenei töredékek, a domináns hangszer természetesen ezúttal is a cimbalom” – folytatja Unger Balázs, aki öccsével, Gergővel, a gitárossal közösen jegyzi a számok szövegét és zenéjét.
Az MR2 Petőfi Rádió által a tavalyi év felfedezett zenekarának választott Cimbaliband tagjai új lemezükkel a megszűnt Vidámpark örömeit szeretnék visszacsempészni a fővárosba, és a jelek szerint ez sikerül is nekik. A közelmúltban forgatták legújabb videoklipjüket a Hullámvasút című számhoz. Ez szintén szerepel a Budapest Folk Fest alkalmából a Kubuci Kertben bemutatott nagylemezen, amely egyébként a hetedik a sorban.
„A mi bandánk abban különbözik a többi világzenét játszó együttestől, hogy tagjai valamennyien népzenészek voltak, és a mai napig hűek a gyökerekhez” – büszkélkedik Unger Balázs. Az együttes fele turai illetőségű, de valamennyien más-más színt hoznak a Cimbaliband zenéjébe, a szerb származású harmonikás, Agatics Krunoszláv például a gyerekkorától fogva magába szívta a balkáni népzenét.
A prímás, Boda Gellért jelenleg is a Nyíregyházi Főiskola népzene szakának hallgatója. A magyar és a balkáni hegedűsök különlegesen virtuóz játékstílusát ellesve 2009-ben előkelő, harmadik helyezést ért el a Hagyományok Háza Kecskeméti Országos Prímásversenyén.
A nagybőgősre, Lázár Gyulára a basszusgitár mögött is lehet számítani, a sváb-magyar cimbalmos és gitáros Unger fivérek mellett pedig ott van még Szita Eszter énekes, valamint a hazai dzsessz-szféra kiválóságainak zenésztársaként is bizonyító Horváth Dániel, aki klasszikus és dzsessz alapokkal gazdagítja a Cimbaliband hangzását.
A „multikulti” zenekar az elmúlt években igen jelentős presztízsre tett szert a magyar könnyű- és világzenei életben, nem véletlen, hogy számos slágerüket rendszeresen játsszák a rádiók. Videoklipjeik is egyre szaporodnak, a Hétfő, a Balatoni nyaraló és az Úton vagyunk mellett ott találjuk a turai Schossberger-kastélyban forgatott Napom, napom kezdetű dalt is, amely egy Lajtha László által gyűjtött szentegyházasfalui lakodalmas csárdásra készült.
A tavalyi hegyvidéki fellépésükön Sebestyén Márta és Szirtes Edina Mókus volt az együttes vendége, a közelmúltban rendezett lemezbemutatón a Belmondo frontembere, Czutor Zoltán lepte meg a közönséget – mindebből kiindulva az sincs kizárva, hogy a mostani koncertre is készül meglepetés. Egy biztos: a Cimbaliband elhivatott, tehetséges zenészeinek cimbalom rock ’n’ rollja várhatóan most is igazi bulihangulatot teremt majd a Gesztenyés kertben.